Blaue Frau

Någon hatar oss igen

Illustrerad chattprosa

En uppdaterad version av den traditionella brevväxlingen

Det här är en bok som består av ocensurerade samtal ur Sonja Ahlfors och Joanna Wingrens Facebookchatt. Det visuella landskapet har skapats av illustratören Johan Isaksson. Tillsammans utgör de den feministiska och normkritiska teatergruppen Blaue Frau.
Någon hatar oss igen kan ses som en uppdaterad version av den traditionella brevväxlingen, lika intensiv, men rakare, kvickare och med högre puls. Texten är ursinnig, direkt och framför allt rolig. Det visuella uttrycket speglar textens råhet och ärlighet. Gränsen mellan text och bild är flytande.
I det ständigt pågående samtalet på chatten formas tankar om feministisk kamp, ångest, barn, sex, förälskelse, pengar, teater, konflikter, systerskap och vänskap; världen beskriven ur två feministers perspektiv.
 

Recensioner

Sonja Ahlfors och Joanna Wingren (även kända som skådespelarna i teatergruppen Blaue Frau) har tillsammans med grafikern och illustratören Johan Isaksson skapat ingenting mindre än en handbok i systerskap som vår samtid desperat behöver. /---/
Någon hatar oss igen är en bok att älska.
Ylva Perera, Svenska YLE

 

Ahlfors och Wingren pratar det de flesta av oss diskuterar med nära vänner på sociala medier, kärlek, ångest, feminism, familj, jobb, vardag, politik och sex. Finast är ändå vänskapen, så ärlig och rak och peppande och kärleksfull. Jag tänker på mina väninnor och vilken jäkla kraft systerskapet har.
Peppe Öhman, Bokhora

Det är en bok att sluka på en enda sittning - man dras in i de vindlande diskussionerna om smått och stort och blir nyfiken på att få veta mera om kvinnornas liv och tankar. /---/ Någon hatar oss igen är en visuellt njutbar, ovanlig och ärlig bok om livet.
Sonja Mäkelä, Hufvudstadsbladet

Texten och de ihopklippta collagen som närmar sig det absurda flyter ihop till en sammansatt helhet som berättar om hur det är att vara feminist, konstnär, väninna, sambo, mamma  ja, människa  i en individualistisk tid, där subjektet ständigt måste omdefiniera sig för att inte övergå i objekt, i en tid då patriarkatet förhoppningsvis drar sina sista andetag innan dödsstöten. /---/ Systerskap är nyckelordet, man ska stöda och peppa varandra, och det är precis vad Ahlfors och Wingren gör.
Kira Nalin, Lysmasken
 

Någon hatar oss igen kan närmast beskrivas som en slags feministisk coffee table book, en superestetisk sak där ord och bild smälter samman till en helhet som man gärna vill hänga på sin vägg. Det skriftliga innehållet är utformat av skådespelarna Joanna Wingren och Sonja Ahlfors, kända från teatergruppen Blaue Frau, och för de grafiska illustrationerna ansvarar Johan Isaksson. Innehållet är saxat direkt ur Wingrens och Ahlfors privata Facebooksamtal och böljar fram över sidorna i en ström av samtal om vardagsliv, politik och allt från ångest till jobbiga män(niskor). 
Matilda Hakala, Ny Tid
 

Någon hatar oss igen
Venla Helenius

Fotograf:
Venla Helenius

25.00 €

Köp