Henrika Andersson & Christel Rönns

Nagu-nalle, min amour

Länge låg jag på hyllan i Benjamins rum, inklämd mellan boken Myrornas liv och en tillplattad fotboll. Jag levde på damm och gamla minnen tills det PANG! en morgon äntligen började hända igen. 

Familjen travade in med bricka och paket, tio levande tårtljus var instuckna i en melonhalva och Benjamin gned sig i ögonen och låtsades att han just hade vaknat. 

Nagu-nalle har i åratal samlat damm på hyllan, medan hans bästa vän Benjamin har vuxit upp och en ny liten baby, Edi, har fötts i familjen. 10-åringar vill inte leka med nallebjörnar, men nu är familjen på väg till Frankrike igen och då får Nagu-nalle följa med. Till ett land där solen gassar och naturen doftar och låter helt annorlunda än hemma i Finland. 

Nagu-nalle är ingen vanlig björn. Den som inte tror på honom ser vilken köpenalle som helst. Då slutar han också tro och hans blick blir stel och stirrig. Men sina vänner kan han prata med och hjälpa i trångmål: smita ut i trädgården för att lära känna leguanen Monsieur Igu eller skriva en kärleksdikt istället för Benjamin. För kärleken slingrar sig in i både Benjamins och Nagu-nalles liv i den här boken. 

Bokens berättare är Nagu-nalle, som skriver ur nalleperspektiv i nalletempo, som han gjorde i den slutsålda, omtyckta Nagu-nalles egen bok (2005). Det här är en trygghetsbok, en varm och vänlig högläsningsbok med korta kapitel för små barn och deras föräldrar. Christel Rönns har illust­rerat med glada bilder som den lilla läsaren själv kan färglägga. 

Recensioner

Tillsammans med bokens illustratör Christel Rönns hör hon till de bästa barnboksmakarna vi har och det märks också i den fina tonträffen i både text och bild som präglar denna mysiga högläsningsbok, Nagu-nalle min amour. ...

Henrika Andersson är skicklig på att skapa spänning i det lilla, hennes naturbeskrivningar är sinnliga och samspelet mellan familjmedlemmarna är den stora behållningen. Genom att konsekvent fokusera på vardagslunken förespråkar hon downshifting och ett sansat familjetempo där samvaro är nyckelordet. 

Mia Österlund, Hufvudstadsbladet

 

Andersson är lyhörd för hur det är växa upp och det är fint att hon berättar en pojkes perspektiv. 

Ylva Larsdotter, Ny Tid

Vissa böcker är lätta att förälska sig i. Henrika Anderssons och Christel Rönns Nagu-nalle min amour r en sådan bok. redan titeln är en fullträff.

Såväl författaren  Henrika Anderssons som illustratören Christel Rönns hör till samtidens främsta finlandssvenska barnlitteraturskapare.

Eva Korsbäck, Vasabladet

Hiukan monimutkaisen kirjan nimen ei kannata hämätä, sillä Henrika Anderssonin lastenromaani on kelpo kesälukemista ja parhaimmillaan nimenomaan ääneen luettuna. Kirja on ilmestynyt alun perin ruotsiksi nimellä Nagu-nalle min amour.

Kirjan leppoisa tunnelma on onnen omiaan kesäloman kiireettömiin päiviin.
Lastenkirjahylly

Det fina, stillsamma tempot som berättaren Nagu-Nalle låter berättelsen ta form i är en av den här bokens behållningar.

Jenny Jarlsdotter Wikström, Åbo Underrättelser

Nagu-nalle, min amour

20.00 €

Köp