Bengt Ahlfors

Om jag var präst och andra historier

Bengt Ahlfors historier handlar om allt mellan himmel och jord. En del är korta, snärtiga och roliga. I dem berättar han kanske om att äta frukost i Moskva, vara naken i Los Angeles, om sitt förhållande till cykling, rökning, frivola fantasier ... I en del av de längre bjuder han in oss bakom kulisserna på teatern, och berättar om hur samarbetet kan gestalta sig mellan regis¬sör och skådespelare. Ahlfors har bedrivit växelbruk mellan skrivande och teaterregi alltsedan 1960-talet och i boken finns en mängd intressanta teaterminnen.

Under hela sin karriär har Bengt Ahlfors också engagerat sig i många andra ämnen. Han argumenterar för ett rättvist, tolerant och mångkulturellt samhälle där det inte är förbjudet med vare sig humor eller förnuftiga tankar. I bokens avslu¬tande text, Långbordet, tänker han sig ett långbord dukat ute en sommardag. Om bordet är hundra meter långt sitter du i ena ändan, i den andra en neanderthalare och alla kan utan svårighet prata med sin bordsgranne. Längre än så är inte människans historia på jorden. Så varför inte njuta av livet så länge festen varar?

Pressröster:

"Inte många ägnar språket sådan lustfylld omsorg som Ahlfors. Därför har korta stumpar ett fylligt innehåll och tyngre avsnitt en elegant touch."

Ann-Christine Snickars, Vasabladet

"Dramatikern behärskar konsten att gestalta, texten är dessutom lättläst och flytande. Den dubbeltydiga humorn är inte bara skratt utan den bottnar som god humor ofta gör i djupt allvar."

Monica Borg-Sunabacka, Österbottens tidning

"Kolumner, krönikor och kåserier. Tre olika varianter av texter i det korta formatet som alla kräver stilkänsla och flyt i formuleringarna. Dramatikern, författaren och regissören Bengt Ahlfors har den gåvan, i rikt mått."

Thomas Rosenberg, Östra Nyland

Om jag var präst och andra historier
Slutsåld