Annika Sandelin & Karoliina Pertamo

Råttan Bettan och masken Baudelaire

Babypoesi och vilda ramsor

När du öppnar dina ögon
och plötsligt skrattar rakt mot mig
strömmar något ljust och vackert
från ditt inre rakt mot mig
Vilken lycka att du föddes
att du kom till mig en dag
Att få hålla dig i famnen
och höra dina andetag 

 

Råttan Bettan och masken Baudelaire är några av figurerna vi möter i Annika Sandelins diktbok. Bredden är stor: vardagen med stress och trotsåld­rar, kärleksdikter till det lilla barnet, absurda dikter om levande föremål och stråk av Topelius. Men Sandelin skriver alltid direkt till barnet. 

En nyskriven diktbok på svenska för de allra minsta har länge varit efterlängtad. De allt mer po­pulära babypoesi-grupperna har haft ett skriande behov av dikter. Annika Sandelin har själv varit ledare för babypoesi i flera år och här finns dikter som redan har prövats ut och gillats av barngrupper. För några dikter finns förslag på lekar till. 

Men det finns också mera vildsinta och humo­ristiska dikter som visar hur poesin kan göra var­dagen vild och magisk. I dem återser vi den An­nika Sandelin som skrev den hyllade Dikter om öden och döden med Stella Parland. 
 

En kålmask blev arg på en vinbärssnäcka 

Som bodde i kållandet nästan en vecka 

Han viftade argt på sin bakdel och röt: 

»Du smutsar min kål med ditt slemmiga spröt! 

Just när jag låg på ett kålblad och sov 

Förstörde du allt. Har du byggnadslov?» 

 

Recensioner

Efter bara några sidor inser jag att Annika Sandelins finurliga texter och Karoliina Pertamos härliga illustrationer helt enkelt är oemotståndliga. Aldrig tidigare har en diktbok fått hela familjen att stanna upp och sätta sig ner för att avnjuta några sidor ...

Råttan Bettan och masken Baudelaire är en litterär skattkista av moderna mått som rekommenderas åt alla småbarnsfamiljer.

Johanna Fagerström, Vasabladet

Råttan Bettan och masken Baudelaire är en utsökt bilderbok fullmatad med frimodig småbarnspoesi. Annika Sandelin briljerar i den genre hon hanterar allra bäst, dikten som är släkt med nonsens lekramsa och barnkammarrim. Med sig på resan har hon erfarna Karoliina Pertamo.  

Sällan är mötet mellan dikt och bild så stimulerande, både ögat och örat vill hungrigt ha mer.  

Barndikt är ett både svårt och underrepresenterat område inom vår barnboksutgivning och därför glädjande med en diktsamling för de allra yngsta som omedelbart ter sig så slitstark och värd att älska.

Mia Österlund, Hufvudstadsbladet

Med osviklig blick och absolut gehör för barnets perspektiv och olika faser, som trots och mörkerrädsla, och med språklig fulländning ger Sandelin oss synnerligen välkomponerade verser över vardagens vanligheter. Hon lyckas med konststycket att göra dem just så magiska som de är.
Ylva Larsdotter, Ny Tid

Den är fruktansvärt läcker, Annika Sandelins nya barnbok för de allra minsta. Karoliina Pertamos illustrationer är sprakande färggranna, lite retro, helrätt som julklapp 2013.

Nina Österholm, Kyrkpressen

Slutsåld