Lena Frölander-Ulf (text & bild) och Hannele Mikaela Taivassalo (text)

Sagan om prinsessan Bulleribång

"Det var en gång uti Kapushong

ett land där mest friden rår

unga prinsessan Bulleribång

med krona och trassligt hår.

Hon hade visst friat till en prins

från landet Näraintill.

(Han rodnade säkert lite grann

men sade att han nog vill.)"

En vild och glad historia på vers om prinsessan Bulleribång som står i beråd att gifta sig med sitt hjärtas prins men ve och fasa, han blir bortrövad! Nu måste prinsessan ge sig ut i världen och rädda honom. Med mod, rådighet och trassliga lockar ger hon sig av i sin luftballong. Hon får hjälp av Udda Fågeln och Bergstrollet, och blir lurad av trollkarlen Man Ke Mang. Men till slut hittar hon prinsen, inspärrad i ett torn och med en skräckinjagande drake som vakt.

Sagan om Prinsessan Bulleribång är en fartfylld och spännande äventyrshistoria, både behagligt traditionell och uppfriskande anarkistisk, som skapats av debutanten Lena Frölander-Ulf och Hannele Mikaela Taivassalo. En prinsessa i tiden, minsann, för barn i åldern 36.

Recensioner

Lena Frölander-Ulf har tillsammans med Hannele Mikaela Taivassalo gjort en prinsessbok som man kan läsa för sina barn utan att känna ångest över att man skolar in dem i kvävande könsroller. I alla småbarnsföräldrars namn bugar jag mig djupt.

Solveig Arle, Ny Tid

... en frisk och uppsluppen uppochnervänd saga som är både spännande och rolig.

Dag Hedberg, BTJ

...det är en riddarsaga med humoristiska och emanciperade förtecken. ... Samspelet mellan text och bild fungerar utmärkt. De uttrycksfulla illustrationernas rena linjer, kontrasterna mellan mörkt och ljust och de olika gula och turkosblåa färgerna är på något sätt gammaldags rara och gör mig nostalgisk. En riktigt fin debut!

Isela Valve, BTJ

Hurra för Bulleribång

Vilka härliga prinsessor det finns nuförtiden!

Och man blir glad av Bulleribång. Hon är pigg och generös, omtänksam och trofast, men inte heller rädd för att använda sin ilskas styrka när det behövs. Hon kan ta saken i egna händer, men förstår också att goda vänner är guld värda.

Anna-Maria Nordman, Vasabladet

Men tack och lov finns prinsessan Bulleribång ... Äntligen dyker det upp en jämställd prinsessa i barnlitteraturen.

Denise Lindell, Jakobstads Tidning

Det blir ett riktigt kalas att lyssna, och också att läsa högt. ... Bilderna är sagolika och humoristiska. ... Sagan om prinsessan Bulleribång är en utmärkt bok

Iris Backlund, Östra Nyland

... både finurliga och fräscha bilderbok ...

Marit Lindqvist, Rapido

Sagan om prinsessan Bulleribång
Slutsåld