Kristina Rotkirch & Elena Hirn

S:t Petersburgs pärlor

Vägledning för vetgiriga

Tre timmar från Helsingfors finns metropolen Petersburg med sina otaliga museer, teatrar, dans- och musikscener, parker och palats. I överflödet av sevärdheter har Kristina Rotkirch och Elena Hirn sållat fram pärlorna. De presenterar dem kunnigt och entusiastiskt. I deras tappning träder ett historiskt S:t Petersburg fram, det flyter in i nutiden och bildar den elegantaste väv. 

Bland de sjutton pärlorna finns anrika institu­tioner som Ryska museet och Grand Hotel Euro­pe, fascinerande miljöer som bokhandeln Dom Knigi och paradstråket Nevskij prospekt samt nyheter som kulturcentret Novaja Gollandija och Erarta, museet för samtidskonst. Men här finns också möten med balettomanen som nästan bor på Mariinskij, historikern med arbetsrum i Peter-Paulfästningen, museitjänstemannen som vigt sitt liv åt Dostojevskij  

 

Det här är läsning som ger Petersburg djupare dimensioner vare sig du besöker staden första gången eller tionde gången. Och läser du hemma i soffhörnet bjuder den dig i alla fall på en resa. 

 

Recensioner

Det är uppenbart att denna handbok är författarnas kärleksförklaring till staden Petersburg. Denna djupa kunskap och kännedom om Petersburg har författarna lyckats förmedla så att alla läsare kan känna sig delaktiga, oberoende av förhands- och språkkunskaper. Förlaget är värt en eloge för den vackra grafiska utformningen, signerad Anders Carpelan. det är lätt att genast tänka sig en resa till någon av S:t Petersburgs pärlor, med boken i resväskan. Men om det inte genast blir av, är redan läsningen en upplevelse i sig, så levande träder staden och dess människor fram i boken, skriven med ett varmt pulserande hjärta.

Henry Rask, Hufvudstadsbladet

 
För den som vill lära känna staden eller besöka den är S:t Petersburgs pärlor en bra bok att börja med. För det är i historien och traditionerna som nuet ska förankras, och genom vilka även framtiden kan anas.

Thomas Brunell, Ny Tid

 

S:t Petersburgs pärlor
Slutsåld