Marianne Käcko

Ta livet av mig, mamma!

"Äsch, äta kommer jag aldrig att göra. Varför förstår ni inte det?"

När Katarina Käcko fick anorexi för första gången var hon elva år gammal. Några år senare slog sjukdomen till på nytt, den här gången med psykiatrisk klinik, outhärdlig ångest och resignation inför livstida sondmatning som följd när Katarina sedan drack två klunkar vatten i oktober 1997 var det första gången hon åt eller drack på 350 dagar. Hjälpen kom på Anorexicentrum vid Huddinge sjukhus, där man ser på anorexi som en fysiologisk snarare än en psykisk sjukdom.

Ta livet av mig, mamma! är Marianne Käckos berättelse om sin dotters sjukdom och om kampen för ett för henne lämpligt vårdalternativ. Med ett fast grepp om vardagen och fötterna stadigt på jorden beskriver Marianne Käcko såväl det hjärtskärande i att se sitt barn lida som frustrationen i att leva med en anorektiker. Hon belyser också den finländska anorexivården både det positiva och det negativa ur ett användarperspektiv.

Ta livet av mig, mamma! innehåller också ett efterord av den idag friskförklarade Katarina Käcko, som ger sin syn på sjukdomstiden.

På finska utkommer boken på Teos

Recensioner

Marianne Käcko och hennes familj delar med sig av erfarenheterna av hur det är att leva med en anorektiker. För det är inte endast Katarina som lider. Hela familjen påverkas av sjukdomen. Måltider blir en pärs, föräldrarna oroar sig och syskonen kommer i kläm. Allt detta för att Katarina vägrar äta. Marianne Käcko lyckas verkligen visa hur det är att leva med en anorektiker. Hon beskriver en maktlöshet och en ständig oro.

Linda Forth, Vasabladet

I höst utges boken också på finska. Det är bra; den ger en angelägen inblick i hur en sjukdom få egentligen känner till slår klorna i en människa och hela hennes omgivning. Och vad som krävs för att besegra den, också när det ser som mörkast ut.

Jakobstads Tidning, Sofie Knutar

Ta livet av mig, mamma inbjuder till sträckläsning och en och annan tår. Och tur nog bjuder berättelsen också på ett lyckligt slut.

Isabella Rothberg, Ny Tid

Ta livet av mig, mamma!
Slutsåld