Mikaela Sundström

Till alla hästar och till vissa flickor

"Men så långt som till Moskva kommer vi naturligtvis aldrig. Det var klart från början att gränsmarkerna var vårt område. Från trakterna kring nordvästra Ladoga, upp längs Vitahavskanalen till de stora våtmarkerna i norr. Ishavet nådde vi inte heller."

Till alla hästar och till vissa flickor är en passionshistoria om hästar, kärringar och unga människor i en förfallen bygd. Berättaren är en pojke på den östnyländska landsbygden på 1980-talet, en pojke hjälplöst fascinerad av en travare, en fux vid namn Kuningatar och de två vackra systrarna som sköter den.

Det handlar om hästdrömmar som går i kras och livet som kommer i stället, om att satsa allt på ett kort och förlora, om att vara tvungen att bära en vuxens ansvar allt för tidigt och om att, trots allt, finna sin plats i världen. Och det handlar om glesbygd, skog som växer över åkrarna, ladugårdar som töms för sista gången - slutet på en era. "För Kuningatar var ingalunda den första hästen, enbart den sista."

Recensioner

Mikaela Sundströms nya bok om hästen Kuningatar är ljuvlig och genererar värme...

Ni minns hur Mikaela Sundströms debut, Dessa himlar kring oss städs, fick även den mest garvade kritiker att skutta omkring av glädje? Nu bjuds kritikerkåren upp till dans igen. Och visst, det är svårt att sitta stilla. Sundströms nyaste epos Till alla hästar och till vissa flickor är helt enkelt förbaskat bra.

Arne Toftegaard Pedersen, Hufvudstadsbladet

Mikaela Sundström har skrivit en passionshistoria som berör

Linda Forth, Vasabladet

Till alla hästar och till vissa flickor är en fascinerande bok, en lågmäld roman som skickligt och levande gestaltar brytningspunkter i några unga människors liv, samtidigt som den chosefritt och elegant sätter in dem i ett större sammanhang.

Bror Rönnolm, Åbo Underrättelser

Till alla hästar och till vissa flickor
Slutsåld