Peter Sandström

Till dig som saknas

I sina noveller skriver Peter Sandström om manlighet på ett ömt, skört och rått sätt. Han skriver också om kråkor, tigrar och morsor i vindlande berättelser som spretar och stretar, men som alltid pekar mot ett: hur svårt och nödvändigt det är att leva i något som kunde kallas kärlek. På ett febrigt och nästan sensuellt vis försätter Peter Sandström läsaren i den varma, dallrande dagen. Längtans och väntans ljus.

För många av karaktärerna handlar det om att söka sig fram till insikten om hur världen hänger ihop för att sedan, när bilden är klar, tvingas titta bort eftersom det visar sig vara en lärdom som blir alldeles för massiv att ta emot. Det som är sant och äkta finns alltid någon annanstans. 

Till dig som saknas är Peter Sandströms femte bok. Han är känd för att vara en dyster, rolig, brutalt ärlig och ständigt sökande skildrare av den finländske pojken och mannen.

Novellsamlingen belönades med Svenska Yles litteraturpris år 2012 och nominerades till Runebergspriset med motiveringen:
Peter Sandströms (f. 1963) noveller utspelar sig ofta i det svenskspråkiga Österbotten, och ofta råkar huvudpersonen i konflikt med sitt förflutna. Det handlar om saker som inte behandlats, om frågor som slutligen måste ställas. Stämningen i novellerna är tryckande; känslan av hot förtätas tyst. Till slut är den kvävande känslan bekant för envar, ja, till och med vardaglig, då sanningen visar sig i sin klara råhet. Detta innebär ändå inte tröstlöshet. Om människan också utvecklas mycket långsamt och under stort arbete, kan han eller hon ändå finna förlåtelse. Sandström skriver precist och intensivt, skiljer sig från mängden; man glömmer honom inte. Samlingen Till dig som saknas (Schildts&Söderströms) publicerades samtidigt på svenska och finska. Katriina Huttunens förtjänstfulla översättning till finska bär titeln Sinulle joka et olle täällä.

E-bok

6.21 €

Köp