Boel Westin

Tove Jansson: Ord, bild, liv

Ett självporträtt mot 40 säckar torv och reparation av ett fönster var ett kap för den unga målaren Tove Jansson vintern 1946. Hon hade drömt om att bli fyrvaktare, men blev en världsberömd författare, bosatt i ett kyligt torn i Helsingfors. Hennes färgstarka liv är en berättelse i sig själv, fylld av måleri och mumintroll, skrift och sökande, arbete och kärlek. Framgångssagan började skrivas på 1950-talet, då muminfebern grasserade första gången. Men bakom trollen och tavlorna finns en ständig kamp mellan lusten och plikten, viljan och ansvaret. Tove Jansson sökte nya konstnärliga uttryck hela sitt liv, från de första teckningarna till den sista boken.

Tidigare okända brev till familj och vänner, dagböcker, anteckningsböcker och mängder av annat nytt material ligger till grund för denna första stora biografi om målaren och författaren Tove Jansson. Boel Westin fick Tove Janssons odelade förtroende som forskare och är den enda som haft fri tillgång till hela Tove Janssons arkiv.

Boel Westin är professor i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet. Hon skrev den första doktorsavhandlingen om Tove Janssons muminvärld (1988) och har bland annat gett ut en bok om Strindberg, sagan och skriften. Sedan många år är hon litteraturkritiker på Dagens Nyheter.

Tove Jansson: Ord, bild, liv
Slutsåld