Tuula Karjalainen

Tove Jansson

Arbeta och älska

År 2014 är det hundra år sen Tove Jansson föddes. Tuula Karjalainen har skrivit en rikligt illustrerad biografi över Tove Janssons långa, färggranna och produktiva liv. Tove Jansson (1914-2001) är en av Finlands bäst kända konstnärer och hennes böcker har översatts till över fyrtio språk. Hon var mångsidigt begåvad och arbetade både som författare, bildkonstnär och illustratör. 

 

Tuula Karjalainen placerar in Tove Jansson i 1900-talets politiska, sociala och kulturella sammanhang. Boken visar också hur nära sammanbundet Janssons liv och konst var och hur t.ex. Mumindalen med dess invånare föddes under tiden för andra världskriget. 

 

Tove Jansson påverkade samhällets värderingar, inte som en revolutionär fanbärare, utan genom sin egen livsstil och sina egna livsval. 

 

Tuula Karjalainen är konsthistoriker och fackboksförfattare och hon har också arbetat som museichef för Helsingfors konstmuseum och Museet för nutidskonst Kiasma.

Recensioner

Första intrycket av boken: så vacker! Omslag, pappersval och de många illustrationerna förför vid första genombläddring.

Och intrycket består när man börjar läsa. Här är en författare som vill förstå och gå på djupet och som tar Tove Jansson på allvar som konstnär. ... Karjalainen lyckas väl med att ge en nyanserad bild av Tove Jansson och visar hur hon var en del av tiden och historien. Alltid beredd att försvara sin frihet och alltid i färd med att planera för nästa projekt. ... Om inte den här boken blir en bästsäljare i julhandeln är jag, som Snusmumriken, beredd att äta upp min hatt.

Benita Mattsson-Eklund, Åland

 

Karjalainen har uppenbarligen också hittat nytt källmaterial som belyser människan Tove Jansson. Trots att hon använder bara hälften så många sidor som Westin känns det som om Karjalainen kom Jansson ännu närmare än Westin. ... Boken är också estetiskt tilldragande i snygg redigering och med många illustrationer.

Henrik Othman, Österbottens Tidning

 
lättläst, koncentrerad på human interest och generös med bakgrundsinformation.

Pia Ingström, Hufvudstadsbladet


Suomen kaunein kirja

Taidehistorioitsija Tuula Karjalaisen kirja Tove Jansson tee työtä ja rakasta on upea niin tekstinsä kuin ulkoasunsa puolesta.

et-lehti

 

... det är tydligt att författaren velat visa konstnärspersonlighetens bredd, dynamik och djup. E många vackra ffärgtrycken aav akvareller och teckningar är en fin bonus.

Jenny Jarlsdotter Wikström, Åbo Underrättelser

Biografier blir i våra dagar lätt berättelser om framgång. Man följer den målmedvetna vägen mot uppskattning, ära och berömmelse. Tuula Karjalainens biografi över Tove Jansson stretar emot den enkla mallen. Visst upptar Mumintrollen stor plats i boken, liksom i Tove Janssons liv. Men de framstår aldrig som det allt annat överskuggande. Även efter framgångarna med dem fortsätter Jansson att söka efter att fullända sitt uttryck, som bildkonstnär och som författare.

Elise Karlsson, Svenska Dagbladet
 

Tove Janssonin juhlavuotta kelpaa viettää komean kirjan voimin. Tuula Karjalaisen tyylikkäästi kirjoittama taiteilijaelämäkerta Tee tytä ja rakasta nivoo ajankuvaa, yksityistä elämää ja taiteilijakutsumusta.

Ismo Loivamaa, Lapsen Maailma

Tove Jansson
Slutsåld