Harriet Jossfolk-Furu

Trött i huvudet

Dagbokstankar av en utbränd

SMAKPROV

Nu kan du läsa ett utdrag ur boken under fliken Extramaterial längst ner på sidan.

En folksjukdom har den kallats, utbrändheten som drabbar allt fler människor i allt yngre ålder. Ju mer olika arbetsskeden har automatiserats och effektiviserats både i hemmen och på arbetsplatserna, desto mer stressad har människan blivit. Sjukskrivningarna och -pensioneringarna på grund av utmattningsdepression ökar, men löser de problemen?

Harriet Jossfolk-Furu var 32 år när hon sjukskrevs på grund av utmattning. Då hade hon jobbat som journalist på heltid i 8 år och frilansat sedan hon var 19. Tröttheten hade kommit och gått under åren, men efter flera större förändringar i privatlivet också väldigt positiva sådana kom väggen emot under 2005.

Jossfolk-Furu hade modet att stanna upp och möta sin utmattning. Hon bearbetade den bland annat genom att skriva, och de dagboksanteckningarna växte ut till en hel bok. Det är läsning som berör och upprör: Hur bemöter vi medmänniskor varandra när krafterna har trutit? Hur hjälper samhället en ung människa att komma tillbaka till en vardag där också arbetet har en naturlig plats?

Trött i huvudet berättar lågmält och odramatiskt, med humor men också med många kritiska frågor om ett tillfrisknande som ger lärdom och hopp. Utbrändhet, som vilken annan sjukdom som helst, tar sig uttryck på olika sätt för olika människor. När det drabbade mig var ovissheten det värsta. Jag kände inte igen mig själv eller den kropp som jag levde i, och jag tyckte att det var svårt att få konkret hjälp i all förvirring jag kände. Min förhoppning med den här boken är därför att någon av de tankar jag hade ska få dig att känna igen något eller bättre förstå en närstående som drabbats av utmattning, skriver Harriet Jossfolk-Furu.

Utkommer i september

Recensioner

Det är naket och avskalat, skrämmande och berörande. den ger tröst, igenkänning och kan kanske bli ett steg på vägen mot erkännandet för sig själv. Och förståelse hos människor runt den utbrände.

SuS, Löntagaren

Texterna är sakliga, korta och koncisa. I det här fallet är det en styrka att texterna inte faller in i en härva av långa vårdbehandlingsprocesser och trubbelbeskrivningar med myndigheter. Som läsare anar man att de finns, men de tillåts inte dominera över den personliga och självspeglande beskrivningen som istället är i fokus.

Det här gör att författaren förmodligen har en förmåga att kunna locka den rätta målgruppens läsare till sig. Är man utbränd eller på väg att bli utbränd är det knappast tjocka klossar med andras elände som man i första hand vill ta del av.

Camilla Lindberg, Västra Nyland

... en välkommen bok för alla som på olika sätt drabbats av utmattning, vare sig man själva lidit av utmattning eller om man har någon i sin närhet som gått in i väggen.

Marit Lindqvist, Kulturtimmen

"Trött i huvudet Dagbokstankar av en utbränd" är en på samma gång gripande och informativ bok som är svår att lägga ifrån sig när man väl börjat läsa den. Den är dessutom välskriven och innehåller många tankar av livsvisdom.

Rickard Lindholm, Vasabladet

Trött i huvudet
Slutsåld