Maria Turtschaninoff

Underfors

SMAKPROV

Nu kan du läsa ett längre smakprov ur boken. Klicka på fliken Extramaterial längst ner på sidan.

Hon lutade sig fram och försökte se ner på gatan. Först verkade den tom. Men så rörde sig någonting längst till höger. Någonting slank runt hörnet och försvann utom synhåll innan hon hann se vad det var. Någonting mörkt och långt som rörde sig snabbare än det var möjligt för en människa att göra.

Hennes hjärta skenade iväg och hon slängde sig platt mot skrivbordet och hasade sedan från det och ner på golvet. Allt i henne skrek fara! och hon ville bara fly, långt bort.

Fast hon inbillade sig bara. Det var det Tuula och mamma och pappa alltid sa. Alva drog ett darrigt andetag och försökte lugna sig med deras ord. Hon inbillade sig bara alla de där farorna hon väntade sig få se bakom varje hörn. De fanns inte på riktigt. Hon måste sluta ge efter för sitt tvångsmässiga behov av att alltid vara på sin vakt. Då skulle också rädslan försvinna.

Men den här gången hade hon verkligen sett någonting.

I staden Helsingfors är allt som vanligt. Alva och Joel går i samma klass i högstadiet Alva hör till de starka, smarta tonårsflickor som inte ens vill passa in, Joel sysslar med parkour och drömmer om henne. Men då Alva träffar Nide, en läderklädd bad boy som hon känner sig oemotståndligt dragen till, avslöjas en helt ny värld med andra lagar, under de gatstenar som vi en gång beträtt, där vi en gång gått: Underfors.

Maria Turtschaninoffs ungdomsroman har allt: spänning, tonårsångest, erotik, besvikelser och sorg. Vem är jag och varifrån kommer jag? Vilken värld tillhör jag? Och varför är jag så vanvettigt attraherad av en viss person? Realistiska tonårsskildringar just här, just nu möter det övernaturliga.

Recensioner

Storstadsfantasy på högsta nivå

Maria Turtschaninoff skriver urban fantasy, och hon gör det övertygande. Särskilt den inledande tredjedelen av "Underfors" är anmärkningsvärt skickligt komponerad. I en kort och profetiskt klingande prolog etableras en fantasy av episka mått.

Per Israelson, Svenska Dagbladet

Rouva Huu ei voi olla ihmettelemättä sitä latausta, jolla nimenomaan suomenruotsalaiset nuortenkirjailijat osaavat kuvat Helsinkiä niin rakastettavasti ja tunnelmallisesti.

Läs hela recensionen här.

... Underfors är fantasy av toppklass ...

Ben Roimola, Enhörningen

Läs hela recensionen här.

Resultatet blir en skimrande och omväxlande fantasyberättlse med episk bredd, en berättelse om faror, mod, kärlek, hämndbegär och uråldriga sagoväsen.

Erika Rönngård, Vasbladet

Hängivna vänner av fantasygenren slukar förmodligen Underfors, som är skickligt uppbyggd och ofta kusligt spännande ...

Den oförskräckta Alvas utveckling från flicka, som närmast intuitivt är medveten om sitt utanförskap och sitt driftsliv, till ung kvinna som till slut accepterar sig själv är en fascinerande historia.

Mary-Ann Bäcksbacka, Västra Nyland

Det är välskrivet och infallsrikt.

Pia Ingström, Hufvudstadsbladet

... en bra berättelse som man inte vill lägga ifrån sig förrän man läst klart. Språket, stilen och personskildringen fungerar mycket bra. Jag är särskit imponerad av boken i egenskap av ungdomsroman: Alva och Joel är trovärdiga och genomintressanta karaktärer.

Sofia Torvalds, Kyrkpressen

Inslagen av gammal folktro är mycket inspirerande och författaren har också tillgång till ett språk som doftar magi.

Lena Kjersén Edman, BTJ

Fantasy är författarens genre och här ger anknytningen till vår nordiska folktro ett spännande resultat.

... spännande och skickligt berättat.

Monica Borg-Sunabacka

Maria Turtschaninoff sveper läsaren med sig och störtar rakt ner i Underfors. Folktro och folksägner lever starkt, precis under Helsingfors. Figurer, stämningar och detaljer är synnerligen övertygande.

Iris Backlund, Östra Nyland

Turtschaninoff lunastaa paikkansa eturivin fantasiakirjailijoidemme joukossa.

Ben Roimila, Tähtivaeltaja

Underfors
Slutsåld