Vivi-Ann Sjögren

Vivi-Anns kök

Mitt kök är, liksom alla kök, en blandning av de kök jag kommit i nära kontakt med. Nya ingredienser, tillredningsmetoder, användningssätt fogas hela tiden till dem jag redan tillägnat mig.

Kök är som människor. Vissa älskar man förbehållslöst från första ögonblicket, andra måste man få vänja sig vid. Några tycker man sig ha känt hela livet och förstår inte var de har hållit sig gömda.

Jag växte upp i ett arbetarhem på landet under det knappa 1940-talet. Mammas och mommos grytor i Esbo och Kyrkslätt blev en utgångspunkt och en grund som har präglat mig för alltid. Nyfikenheten drev mig ut i världen, byggde vidare på grunden. I dag finns mina kök, mina matmammor och matpappor spridda över halva världen.

Vivi-Ann Sjögren har skrivit om mat i Helsingin Sanomats månadsbilaga sedan 2004 och före det i Hufvudstadsbladet. Recept och tankar kring mat och dukade bord ingår också i hennes övriga litterära produktion, i böckerna Kocken, turisten, persikorna, Andalusiens grova salt, Mexikansk dagbok och Lasses kiosk.

Bokens många och vackra färgfotografier är tagna av Charlotta Boucht.

Vivi-Anns kök
Slutsåld