Kristina Eriksson är årets finlandssvenska bokhandlare

Kristina Eriksson är årets finlandssvenska bokhandlare

Mottagaren av priset Årets finlandssvenska bokhandlare är företagaren Kristina Eriksson som driver Lovisa bokhandel.
Juryns ordförande, Schildts & Söderströms försäljningschef Inger Ruotanen, motiverar beslutet så här.
–När jag ringde henne i våras för att höra hur hon har det och hon berättade att hon utvidgat mitt i den värsta pandemitiden tänkte jag att det utan vidare är värt utmärkelsen årets bokhandlare. Jag gillar Kristinas optimism och hennes mod att satsa.
Risktagning
För nästan exakt ett år sedan, mitt i den ovissa corona-vardagen, slog Kristina Eriksson till och flyttade sin bokhandel till större lokaler.
Även om beslutet var stort var flytten inte lång. Butiken flyttade några tiotals meter till andra sidan av Drottninggatan. Och i kontrast till de gamla lokalerna som otympligt nog fanns på andra våningen är de nya på marknivå med stora fönster mot gatan.
Butiken var större, men samhället var fortfarande stängt. Det här skrämde inte Eriksson.
– Min mormor sade att man ska slå till när det går som sämst.
Hon fortsätter.

– Det är lite likadant med aktier, går de ner ska man köpa.

Det strategiska beslutet har varit bra. Det stora skyltfönstret lockar kunder.

– Vi är jättenöjda. Vi ångrar inte en sekund. Kunderna hittar bättre till oss när vi är på gatuplan.
Papper doftar inte på nätet
Näthandeln har allmänt påverkat de fysiska butikerna negativt och tomma affärslokaler mitt i centrum är ingen ovanlig syn. En fysisk butik med riktiga människor har dock fördelar nätet aldrig kan erbjuda.

– Det är en slags spänning att gå in i en bokhandel, titta i hyllan och bläddra. Och vi kan ge kundbetjäning. Det kan inte näthandeln erbjuda.
Kristina Eriksson tog över Lovisa bokhandel av sin syster år 2016. För år 2022 har hon planer, men försöker hejda sig.
– Oj, oj. Jag har drömmar och idéer, men jag ska försöka hålla mig lugn en tid.
– Om jag vara lite yngre skulle det hända en hel del, säger Eriksson och skrattar.
Diplomet delas ut på Helsingfors bokmässa lördag 30.10 kl. 17.00.