Börja läsa-serien av Malin Klingenberg växer

Börja läsa-serien av Malin Klingenberg växer

Författaren Malin Klingenbergs och illustratören Margareta Sandins Börja läsa-serie växer med tre splitternya böcker på tre olika läsnivåer.

Vad är utmaningarna att skriva börja läsa-böcker jämfört med att skriva andra barnböcker, Malin?

– Världen som de här börja läsa-böckerna utspelar sig i är en värld jag känner till väldigt väl, eftersom Margareta Sandin och jag har byggt upp den i läromedelsserien Ordresan. Så just den delen, att hitta på, är bara rolig och inte alls kämpig.

– Det som däremot kan vara en utmaning är jag har väldigt få ord på mig, men måste ändå komma på en bra historia. Jag måste också vara med noggrann med vilka ord jag använder. Det är jag förstås annars också, men nu handlar det om att hitta exakt rätt ord, som dessutom måste vara på rätt nivå för målgruppen. När jag skriver på den lättaste nivån måste också tänka på att inte välja ord som är ljudstridiga, alltså som stavas annorlunda än de sägs.

Hur ska text och bild synkronisera i såna här böcker?

– Det är viktigt att texten och bilderna inte talar emot varandra. Däremot får det gärna hända saker i bilderna som fördjupar och förstärker det som texten berättar, och sånt är Margareta jättebra på, till exempel då det gäller bipersoner som kan hålla på med helt egna saker genom en hel bok.

Hur lärde du dig att läsa?

– Vi har alltid läst mycket i mitt barndomshem, och jag har en två år äldre syster som kunde läsa tidigt, så jag gissar att jag inspirerades av henne.