De största frågorna av alla

De största frågorna av alla

Merete Mazzarella debuterade för 44 år sedan (år 1979!) med den självbiografiska boken ”Först sålde de pianot”. Sedan dess har Merete finslipat sin essäistiska stil och publicerat litterära diamanter. I sina böcker blandar hon reflexioner och litterära citat med personliga tankar och är i ständig dialog med läsaren. I Nånting på andra sidan är hon i dialog med ingen mindre än Jesus.

Varför skrev du en bok om tro nu, efter alla dessa år?

– Jag hittade inte mindre än tre danska författare som med god dansk självkänsla vågat sig på ämnet trots att de är lika lite sakkunniga som jag. De stärkte mig i min övertygelse att man inte behöver vara expert för att få närma sig och formulera sig kring de riktigt stora frågorna.

Hur utvecklades din tro medan du skrev boken?

– Att gå i kyrkan blev viktigare – jag tror att kyrkogång faktiskt stärker tron. Men det betyder för all del inte att jag går varje vecka.

I boken återkommer Mazzarella ofta till skuld och befrielse från den.

– Jag uppskattar kristendomen är att den utgår ifrån att människan är felbar och erbjuder henne förlåtelse, välsignelse och nåd.