Den stora seniorkampen avslutar serien om Patrik, Irene och Pensionärsmakten

Den stora seniorkampen avslutar serien om Patrik, Irene och Pensionärsmakten

Den sjätte och avslutande delen i serien om Pensionärsmakten innehåller alla ingredienser för ett hejdundrande äventyr för 6 till 9-åringar.

Både författaren Malin Klingenberg och illustratören Joanna Vikström Eklöv pratar om vemod när det tioåriga skrivförhållandet är slut.

– Under samma tid har vi fått flera barn på varsitt håll, byggt och renoverat hus. Det har hänt så mycket. Sorgen och saknaden kommer ännu, säger Vikström Eklöv.

Den första boken om Pensionärsmakten inledde Malin Klingenbergs författarkarriär och serien har varit betydelsefull för henne.

– I böckerna om Pensionärsmakten finns mycket av det där som från början har lockat mig till att skriva böcker.

Klingenberg kallar skämtsamt Den stora seniorkampen för Den stora skrivkrampen.

– Jag ville inte skriva ett hafsverk, utan ville verkligen att läsarna känner att det är ett värdigt avslut. Det gav mig en lätt skrivkramp, men det redde upp sig.

 

Sagt om Patrik, Irene och Pensionärsmakten

En bok med en fartfylld start och ett flyt som håller hela vägen. Gott om action och ett språk som för texten framåt utan att vara förenklad. Också här är det barnen som klarar biffen.

Juryns motivering när Den fantastiske Alfredo, del fyra i serien, vann Runeberg Junior-priset 2017.

Med hjälp av ett färgstarkt och underhållande persongalleri som kryllar av excentriska pensionärer löser barnen komiskt skruvade brottsgåtor. Rakels mirakel är inget mindre än ett måste för slukaråldern.

Mia Österlund, Hufvudstadsbladet

Joanna Vikström Eklövs detaljrika och träffsäkra illustrationer berikar boken Irene och sedelsugen ytterligare. Ett charmant samarbete rakt igenom.

Sofie Stara, Österbottens Tidning