En bok om måsar i Österbotten gav Ulrika Hansson en nominering till Runebergspriset 2021

En bok om måsar i Österbotten gav Ulrika Hansson en nominering till Runebergspriset 2021

Författaren Ulrika Hansson skrev i mysbyxor om måsar, arga män och olyckliga äktenskap. Nu är hon nominerad till Runebergspriset med sin roman Jaktlaget. Romanen Jaktlaget är en av åtta kandidater som vaskats fram bland 246 inhemska titlar.

Som debutant vågade Ulrika Hansson inte drömma om priser.
– Kontrasten mellan att sitta hemma i mysbyxor och skriva på ett manus som man inte vet om någon någonsin vill läsa och att plötsligt vara nominerad till Runebergspriset är så bjärt att den är komisk.
Hon uppskattar att även icke-etablerade författare blir tagna på allvar i en så pass ansedd tävling som Runebergspriset.
– Det visar på något sätt att det är texterna som får stå i centrum och att urvalet görs förbehållslöst.
Trots att Hansson bott i Helsingfors sedan 1997 vill hon skriva om sina rötter i Österbotten.
– Det känns extra roligt att få lyfta fram min uppväxtort Terjärv i skönlitterär form. Berättelsen tar avstamp i en verklig händelse där.
Juryns motivering
Jaktlaget handlar inte enbart om måsar, arga gubbar och tafatta beslutsfattare. Boken är också ett människodrama med psykologisk spänning. Nedan följer juryns motivering:

Ulrika Hanssons debutroman Jaktlaget är en vardagens triumf. I hennes version av den österbottniska byn har människor att leva tillsammans både med varandra och med naturen.
Ämnet är synnerligen aktuellt: den lokala sjön närmast ockuperas av måsar som smutsar ner, väsnas och gör livet nära nog outhärdligt för dem som bor i närheten, men regelverket tillåter inga kraftåtgärder. Äktenskap och byagemenskap krackelerar – hur kommer man vidare när alla vägar åtminstone till synes är stängda?
Hansson skriver skickligt fram det vackra och det grymma i såväl konflikt som kärlek och låter sina gestalter fatta omöjliga beslut utan att peka med hela handen.

Romanen REC av Marisha Rasi-Koskinen är också nominerad till Runebergspriset. Boken ges ut av Schildts & Söderströms systerförlag Kustantamo S&S.

 

Läs mer: Ulrika berättar om skrivprocessen.