En underbar mamma

En underbar mamma är ute nu, en vardagsnära bilderbok som berör både barn och vuxna.

Boken är skriven av Katarina von Numers-Ekman och illustrerad av Lotta Fors, som debuterar som barnboksillustratör.

De flesta av oss har en mamma, men alla mammor är olika. En underbar mamma handlar om att önska sig en annorlunda mamma än den man har. Men också om att känna att även hon kan vara underbar ibland.

– Jag minns hur bra det kändes när jag var liten och min egen mamma var varm och vänlig mot mina kompisar. Och jag minns också att en del vuxna omkring mig inte var så bra på att se oss barn, säger Katarina.

Där någonstans föddes den fråga som En underbar mamma bygger på: Hur känns det när någon annans mamma är snällare och gladare än ens egen?

Boken riktar sig till 4-6-åringar, men den har också väckt starka känslor hos vuxna läsare.

– En del har blivit påminda om hur det var att som barn i hemlighet önska sig en annorlunda familj. Andra har inte kunnat läsa utan att jämföra sig med Ebbas och Mirabells mammor och undra vem av dem de själva liknar.

Undertexten i En underbar mamma handlar egentligen om de största och svåraste frågorna ett barn kan tvingas ställa sig.

– Har jag varit efterlängtad? Och om inte, är jag älskad ändå?

En underbar mamma är inte självbiografisk, säger Katarina, utom på en punkt.

– Jag är mamma till trillingar som föddes många veckor för tidigt. Precis som Mirabells mamma vet jag hur det är när ens efterlängtade barn inte genast får komma hem från BB, utan måste ligga länge i kuvös.

 

789515254283