Eva Frantz ger ut historisk rysare för barn

Eva Frantz ger ut historisk rysare för barn

Det är ingen slump att Nattens drottning utspelar sig på Alexandersteatern, Helsingfors gamla opera. Eva Frantz älskar gamla teaterhus med draperier av röd sammet, sminkloger och dekorateljéer. Intresset väcktes redan som barn.
– Ett sommarlov var jag besatt av Mozarts Trollflöjten. Jag hade den på videokasett och såg på den nästan varje dag.
Senare blev hon lika galen i Fantomen på Operan.
– Det var framför allt tanken på tunnlar, labyrinter och underjordiska sjöar under ett operahus som fascinerade mig.
Nattens drottning utspelar sig i Helsingfors år 1915. Frantz har haft ovärderlig nytta av fotografen Signe Brander som dokumenterade staden.
– Hennes fotografier har varit till stor nytta. Man ser ju precis vad varje mjölkbutik eller hattaffär heter.

Skräck i lämpliga doser
Åldersrekommendationen för Nattens drottning är nio till tolv år, en kräsen målgrupp strax före tonåren. Berättelsen får därmed inte vara för skrämmande, men definitivt inte för mjäkig. Enligt Frantz gäller det att lita på barnen, de kan själva bedöma om berättelsen är för spännande.
– Barn gillar att läsa skräck för att de vill utmana sina gränser, och då är en bok ett bra format. En film eller ett datorspel kan bli lite väl ”pang på”, men i en bok kan du påverka takten själv.
Frantz håller sig inte till en genre, utan skriver också deckare. Hoppet mellan olika böcker och åldrar verkar inte förvirra henne, snarare tvärtom.
– När jag skriver för vuxna kan jag tycka att det är jobbigt att allt måste vara så rationellt och rimligt, och längta till att få fantisera loss om vad som finns i ett ruskigt sanatorium, i gyttjan under ett operahus eller i parken runt en övergiven herrgård