Strömberg och Chanfreau x 2 nominerade till Finlandiapriset

Strömberg och Chanfreau x 2 nominerade till Finlandiapriset

Giraffens hjärta är ovanligt stort av Sofia Chanfreau och Amanda Chanfreau och Vi ska ju bara cykla förbi av Ellen Strömberg är nominerade till Finlandiapriset i barn- och ungdomslitteratur.

Juryns motivering om Giraffens hjärta är ovanligt stort:

”Denna roman med magisk realism för till platser och stämningar som vibrerar av något ovanligt och fint. Läsaren rycks med för att betrakta världen med berättarens och de centrala personernas ögon, och det uppstår fascinerande kopplingar mellan fantasi och verklighet. Berättandet präglas av ett vackert språk, överraskande vändningar och humor. Lika rikliga och särpräglade är bokens illustrationer som tar läsaren till miljöer därifrån man inte vill bort.”

Boken finns också på finska, utgiven av vårt systerförlag Kustantamo S&S. Åldersrekommendation 6–12 år, men egentligen kan vi säga 6–99 år.

Juryns motivering om Vi ska ju bara cykla förbi:

”En trovärdig ungdomsroman som handlar om vänskap, växande och stor livshunger. Författaren skildrar skarpögt och roligt tonåringars liv i en namnlös småstad, med gränser som huvudpersonerna vill överskrida. Boken visar hur det känns att vilja väldigt mycket fastän man inte är helt säker på vad det är man vill.”

Boken är utgiven som ett samarbete mellan Schildts & Söderströms och Rabén & Sjögren. Boken finns också på finska, utgiven av samma Kustantamo S&S. Åldersrekommendation 12–15 år.

Stort grattis till de fyra andra nominerade!