Finlandiapriset 2022 Giraffens hjärta är ovanligt stort

Giraffens hjärta är ovanligt stort av författaren Sofia Chanfreau och illustratören Amanda Chanfreau vinner Finlandiapriset i barn- och ungdomslitteratur 2022. Systrarnas debutbok har fått ett hyllande mottagande. Boken är också nominerad till Runeberg Junior.

Priset på 30 000 euro tilldelas årligen en finländsk barn- eller ungdomsbok. Årets vinnare valdes bland sex kandidater av skådespelaren och klassläraren Ernest Lawson. Han beskriver läsupplevelsen så här:

”Nu var det inte jag som gjorde valet utan den Ernest som läste alldeles för lite som barn. Han skulle ha läst den här boken. Om och om igen. Bokens skapare har lyckats bygga en värld där bokstavligen allt är möjligt. En värld vars gränslöst rika språk och illustrationer du aldrig vill lämna.”

Vega är tio år och bor på Giraffön tillsammans med Pappa. Allt är som vanligt i Vegas liv, alltså rätt så ovanligt. Hon ser saker som ingen annan ser, bland annat fantasidjur som håller henne sällskap i vardagen. I badrummet bor en grizzlybjörn med pälsen full av skummigt schampo och på skolvägen finns både asfaltsbävern Atle och övergångszebran Zacharias.

Vega har aldrig träffat sin mamma, och när hon frågar Pappa och morfar Hektor talar de i gåtor. När Pappa dessutom skaffar sig en kylig flickvän, samtidigt som Vega får en oväntad brevvän, ger sig Vega ut på äventyr för att leta reda på sin mamma.

Boken finns också på finska, utgiven av systerförlaget Kustantamo S&S.

Åldersrekommendation 6–12 år.

Författar- och illustratörsinfo
Sofia Chanfreau (född 1986) är musikproducent, ljudtekniker och författare. Hon är utbildad inom musik, ljudteknik och kreativt skrivande i Sverige och Los Angeles. Hon är född i Helsingfors, uppvuxen på Åland och bor i Malmö.

Amanda Chanfreau (född 1983) är tatuerare och illustratör. Hon är utbildad inom bildkonst, textilkonst och tatuering i Sverige. Hon är född i Helsingfors, vuxit upp på Åland och bor i Malmö med sambo och dotter.

Sagt om Giraffens hjärta är ovanligt stort
”Det skulle inte förvåna mig om Giraffens hjärta är ovanligt stort blir något av en klassiker.”

Janet Wallsten, Österbottens Tidning

”Åh, den var jättebra. Jag längtar redan efter deras nästa bok. Hoppas att de ger ut fler böcker snart”, säger sonen Leonard när vi läst klart. Ett mycket gott betyg, således.”

Tomi Riitamaa, Nya Åland

”Tillsammans har de skapat en fantasieggande bok vars fantasifoster når långt ut över bokens sidor.”

Helena Andréasson, Bibliotekstjänst Sverige

”Denna generationsöverskridande fantasyberättelse lämpar sig för en bred åldersgrupp – alla åldrar kan säkerligen njuta av denna stundvis galna skildring av Giraffön.”

Mathilda Londen, Åbo Underrättelser