Finlandiaprisvinnare

Sanna Mander har tilldelats Finlandiapriset för barn- och ungdomslitteratur 2017 med boken Nyckelknipan. Läs Sanna Manders tacktal här.

Urvalsjuryn motiverade nomineringen till priset så här: ”En glad upptäcktsresa till ett höghus, där det bor en massa konstiga människor. Nyckelknipan talar för en bred värdegrund utan normativ eller upplysande ton. Samspelet mellan text och bild är mästerligt både på svenska och finska. Varje uppslag med läckert visuellt uttryck gör att läsandet blir en helhetsupplevelse, där alla detaljer är väl avvägda och det visuella stöder tematiken i boken också till sin yttre form.”

Bland de nominerade böckerna i kategorin för barn- och ungdomslitteratur utsåg artisten och låtskrivaren Anna Puu vinnaren.

Juha Hurme mottog Finlandiapriset i skönlitteratur för boken Niemi (Teos). Som enväldig domare fungerade Elisabeth Rehn. Riitta Kylänpää mottog Fackfinlandiapriset för Pentti Linkola – Ihminen ja legenda (Siltala) med Matti Rönkä som enväldig domare.

Sanna Mander (f. 1980) växte upp i en förort till Stockholm. Efter gymnasiet studerade hon grafisk design vid Konstindustriella högskolan. Hon bor i  Helsingfors med man och tre barn. Sannas färggranna illustrationer har under de senaste åren förekommit på hemtextiler, förpackningar, planscher, skivalbum och publikationer, såväl i Finland som utomlands. Hon har illustrerat omslag och svenska och engelska barn- och ungdomsböcker.
Så här säger Sanna Mander själv om vikten av att läsa: ”Läsning är som bäst då berättelserna för en till en helt ny värld där man kan lära sig nya saker, se saker med nya ögon och till och med hitta sig själv igen.”

Med Nyckelknipan har Sanna Mander skapat en härligt lekfull bilderbok med finurliga rim och detaljrika illustrationer. Här finns nya saker att upptäcka vid varje läsning.

Sanna Mander utkommer på finska på Kustantamo S&S (Avain hukassa). Boken är inte översatt, både den svenska och finska texten är skriven av författaren.

Mander fick också årets Rudolf Koivu-pris för Nyckelknipan/ Avain hukassa.

PRESSRÖSTER
Med suverän känsla för språk, form och bilderbokens blandade läsekrets visar Sanna Mander att ännu en finlandssvensk bilderboksstjärna är född.
MARIA LASSÉN-SEGER, HUFVUDSTADSBLADET

Rimen är knasiga, inspirerande och överraskande. Läsaren vill stanna upp och smaka på varje delikat ordval och fundera på dess betydelse.
SARA ÖSTMAN, ÖSTERBOTTENS TIDNING

Sanna Manders bilderbok genomsyras av humor, glädje och språkliga finurligheter.
MARIA KALLIO, VASABLADET

UTGIVNING Schildts & Söderströms och Kustantamo S&S
Rööluuvån/Punis (bild, 2015)
Prinsessmålarboken/Prinsessavärityskirja (text och bild, 2016)
Nyckelknipan/Avain hukassa (text och bild, 2017)
Läs mer om författaren här och om Nyckelknipan här.