Anna Gullichsen

Jag har länge väntat på det moment som skulle infria min dröm om att kunna slå mig ner som författare. Äntligen befinner jag mig i ett livslång ögonblick fullt av berättelser. Genom mina och andras barn har jag fått de bästa uppslagen till texter och sånger. Att skriva är nästan lika roligt som att jobba i trädgården. I båda fallen utforskar jag det inre rummet.

Anna Gullichsen är utbildad Steinerlärare och trädgårdsmästare. Hon har studerat språk, litteratur och musik. Gullichsen har arbetat som lärare med barn i alla åldrar och som trädgårdsföretagare. Hon var en av de grundande medlemmarna i sånggruppen APA 1986 (ur vilken Sås och Kopp föddes) som gav ut fyra skivor med ny finlandssvensk barnmusik och uppträdde åren 1986-96. 

Från år 1996 bidrog hon med sagor och sångtexter i Radiofnatt. Hon har skrivit pjäserna Svansen i vädret (2003) för Å-teatern i Sjundeå, Det var en gång en klockare (2010) inför Sjundeås 550-års jubileum, Primadonnan på Ofeliaberg (2014, för Teater Rampfeber) och Berättelsen om den egendomliga hönan Felicia (2015 för Teater Magnitude).
 

Vad är kärnan i ditt författarskap?

För barn: Att förmedla nånting ur deras egen värld.

För vuxna: Dova överraskningar.

 

Varför är litteratur viktigt?

Litteraturen är en förlängning av mänskligheten

 

Skiljer sig finlandssvensk litteratur från annan, i så fall hur?

Vi har det lilla men utsökta perspektivet

 

Pris: 

Första pris i Solveig von Schoutlz-tävlingen (poesi) 2004 med motiveringen: Första pris för dikter där allvar och lek snärjs samman och snörs ihop med strävt stickigt rep. Skribenten utforskar familjen som fenomen och hittar ständigt nya burleska infallsvinklar, uttrycket är eget, fritt, lätt, men efterklangen ljuder dov.

Svenska kulturfondens Barnkulturpris 1994

 

Översättningar:

Saga Blom och Saga Blom och snöflickan har översatts till finska och danska. 

Anna Gullichsen
Fotograf: Karolina Grundström Ladda ner fullstor bild