Bengt Ahlfors

Bengt Ahlfors föddes i Helsingfors 1937 och frånsett tre år som stipendiat i Villa Biaudet i Lovisa har han förblivit hemstaden trogen. Han är filosofie magister och inledde sin karriär som teater- och litteraturkritiker i Nya Pressen och Hufvudstadsbladet, innan han 1963 debuterade som dramatiker med pjäsen I våras på Lilla Teatern. Han är också regissör och har bland annat varit konstnärlig ledare för Svenska Teatern, men är sedan 1978 frilans. Han har satt upp skådespel av Shakespeare, Molière, Brecht, Tjechov och andra, men numera regisserar han främst sina egna pjäser. I bokform debuterade han 1971 med Sånger & dikter och har sedan dess publicerat noveller, visböcker, en roman och några minnesböcker. Han har skrivit drygt 30 skådespel, mest komedier och kabaréer, men också dramer. Många av dem är spelade också utomlands, översatta till bland annat danska, finska, norska, isländska, tyska, franska, engelska, tjeckiska, ungerska och slovakiska. Med över 200 produktioner utomlands är han den mest översatta och spelade finländska dramatikern. Han har skrivit och komponerat två musikaler och ett par hundra visor; ett urval av dem har han sjungit in på två CD-skivor. Han är också verksam som kolumnist i Hufvudstadsbladet och Kyrkpressen.

Pris
Finlands dramatikerförbund valde honom till hedersmedlem år 2009. Därtill har han erhållit Svenska litteratursällskapets pris i två omgångar, 1985 och 2006, SFV:s kulturpris 1992, Pro Finlandia 1993, Statens Finlandspris 2006 samt Statens dramatikerpris 1968 tillsammmans med Claes Andersson och Johan Bargum.
I april 2010 belönades Bengt Ahlfors av Längmanska kulturfonden "för ett stilistiskt briljant författarskap som förenar visans folkliga tilltal med teatermannens blick för människolivets komik" 

Bengt Ahlfors
Fotograf: Cata Portin Ladda ner fullstor bild