Christel Sundqvist

”För mig är skrivandet själva navet i tillvaron, det är en central del av mitt varande både i arbetslivet och på fritiden. Skrivandet är för mig ett sätt att försöka förstå och beskriva den värld jag lever i, och detta gör jag genom att skriva prosa och poesi men också vetenskapliga artiklar och facklitteratur. Den dag jag slutar skriva slutar jag samtidigt att andas.”

Christel Sundqvist är född f. 1970 i Nykarleby. Hon är pedagogie doktor och arbetar som universitetslärare inom speciallärarutbildningen vid Åbo Akademi i Vasa. Vid sidan av undervisning och forskning är hon också verksam författare. Hon deltog i utbildningen Litterärt skapande VI år 2013-2015. Hösten 2014 var hon med och startade Marginal rf. 

Vad är kärnan i ditt författarskap?
Att undersöka och gestalta människor, familjer och relationer. Flickor och kvinnor har varit utgångspunkten i mina romaner och kan kanske ses som en kärna.

Varför är litteratur viktigt?
Litteraturen öppnar dörrar och vidgar horisonten, den ger möjlighet till avkoppling men är framförallt vägen till fördjupad insikt och kunskap.
 
Pris
Sundqvist roman Om något skulle hända belönades av Svenska litteratursällskapet år 2012 med motiveringen: "Författaren skildrar barnets totala utsatthet i en familj där övergrepp och förtigande cementerats till en bisarr normalitet. Med växlande berättarperspektiv undersöker hon de förödande konsekvenserna som sträcker sig genom flera decennier och låter offerrollerna anta även oväntade former."
Andra pris i Solveig von Schoultz tävling (dikter) 2008. Prisnämndens motivering. En stramt hållen, språkligt medveten och välgestaltad diktsvit där mörka barndomsminnen utgör klangbotten i ett både gripande och försonande sorgekväde.
Hedersomnändnade i Solveig von Schoultz tävling (noveller), 2007.

Christel Sundqvist
Fotograf: Jonas Bergqvist Ladda ner fullstor bild