Johanna Holmström

För mig handlar skrivandet om att ständigt utvecklas, och för att utvecklas måste man skriva mycket och läsa ännu mera. Det finns inga genvägar. Det enda saliggörande är hårt arbete och självdisciplin. Själv skriver jag minst en sida om dagen, inga ursäkter. Inspiration hämtar jag från precis vad som helst som händer omkring mig, hur obetydligt det än kan te sig. Det gäller att se allting, som om det hände för första gången, alltid. Annars glömmer man hur det verkligen är.

Johanna Holmström är född i Sibbo, 1981. Numera är hon bosatt i Helsingfors. Hon har utbildat sig till journalist och inom litteraturvetenskap vid Helsingfors universitet. Efter debuten med novellsamlingen Inlåst och andra noveller år 2003 har hon skrivit ytterligare två novellsamlingar och två romaner. År 2014 valdes hon till en av de tjugo bästa finländska författarna under fyrtio av kulturtidskriften Granta.

Pris
Inlåst och andra noveller nominerades till Sveriges Radios Novellpris år 2004. 

År 2006 belönades Tvåsamhet av SLS med motiveringen: 
"Med inträngande närbilder öppnar Johanna Holmström läsarens ögon för en värld av relationer där smärtsamma upplevelser och traumatiska minnen sipprar genom författarens till synes oberört neutrala stil som hyllar principen att man skall visa, inte berätta. Johanna Holmström viker inte för det obehagliga, men understryker inte tragiken utan låter läsaren själv dra slutsatserna." 

Camera Obscura belönades med Svenska Yles litteraturpris år 2009. Camera Obscura är en samling välskrivna noveller med en stark, gåtfull och fascinerande stämning. 
Camera Obscura belönades med Svenska Dagbladets litteraturpris 2009: I det subtila samspelet mellan sina på en gång sagoskimrande och psykologiskt skarpsynta noveller tolkar Johanna Holmström förtvivlan och de förvrängda perspektiven hos människor som fångats i konflikten mellan tradition och modernitet.
Boken fick även pris av SLS: de enskilda delarna ingår i en större, väl sammanhållen helhet. Författarens obevekliga tonfall står sagans mörker nära. Vem möter man hellre i skogen, vargen eller de unga miljöaktivister som i boken rentav är beredda att dö för sin sak? Verkligheten kastar sin skugga över dessa oroande svarta sagor.

Översättningar
Med romanen Asfaltsänglar (2013) gjorde Holmström sitt internationella genombrott. Den har getts ut i nio länder. Romanen utkommer i Sverige på Norstedts förlag.
På finska har Holmströms böcker utkommit på Teos och Otava. 

Johanna Holmström
Fotograf: Cata Portin Ladda ner fullstor bild