Mary Kuusisto

"Det handlar om bilder och jag vet aldrig vad du ser. Det skrivna blir färdigt först i läsaren, man vet aldrig exakt vad man skriver.
Jag bor utanför Ekenäs och har en bakgrund som blomsterhandlare och växthusodlare. Nuförtiden odlar jag i liten skala mest är det ovanliga ätbara växter för jag vill ha mat bakom dörren. Jag arbetar som författare och bildkonstnär och har deltagit i utställningar från år 1976 i Tammerfors konstmuseum till Konstrundan 2014. Mina verk finns bland annat i Pro Artibus samling."

Vad är kärnan i ditt författarskap?
Kärnan i mig

Varför är litteratur viktigt?
För fantasi och verklighet, världen blir större och Mars kan bli befolkad. Att skriva i ensamhet är socialt, som att diskutera med en massa mänskor. Läsaren är inte heller ensam.

Skiljer sig finlandssvensk litteratur från annan, i så fall hur?
Den borde väl inte skilja sig på annat sätt än vi mänskor i allmänhet skiljer oss från varandra.

Pris
Andra pris i Solveig von Schoultz -tävlingen 2006.

Djungelgurka, isört valdes år 2010 till bästa bok i klassen Nordisk måltidslitteratur i Måltidsakademiens tävling.
I sin motivering konstaterade tävlingsjuryn: "I finländska Ekenäs tycks allt kunna odlas. Purpurkål, skörbjuggsört, kiwano, djungelgurka och tomatillo. Mary Kuusisto övertygar oss med de rätta odlingstipsen, osannolika bilder och spännande recept"

Djungelgurka, isört nominerades i den internationella kokbokstävlingen Gourmand World Cookbook Award och gick till final i Paris 2011.

Mary Kuusisto
Fotograf: Kjell Svenskberg Ladda ner fullstor bild