Mia Franck

Mia Franck jobbar med skrivande (och text) i olika former som litteraturvetare, bibliotekarie, kolumnist, redaktionssekreterare, lektör, skrivworkshopledare och författare. Hon doktorerade på svenska ungdomsromaner vid Åbo Akademi år 2009 och är stationerad i Åbo åtminstone tills barnen flyttar ut. 

 

Vad är kärnan i ditt författarskap?

"Att skriva är ett sätt att se" skrev jag i Ordkonst alla har fantasi (2010) och det är väl det, att jag försöker få syn på grejer. Gärna då nånstans där mellan verklighet och fiktion eller sanning och lögn. Helst med glidningar åt båda hållen, gärna så att det kryper under huden. Jag tror inte att det är meningen att man ska se allt. Men en del mönster och monster kan det vara bra att hålla koll på.

 

Varför är litteratur viktigt?

Jag vill ha berättelser, såna där som stannar kvar och växer efter att jag har läst klart. Tror över huvud taget att vi behöver berättelser, det dramaturgiska. I förlängningen handlar det också om språk, att man genom berättelserna "inmundigar" språk. Kommunicera kan man väl kalla det. Jag tror inte att man blir en bättre människa för att man läser, men jag inbillar mig att man lär sig ett och annat. 

 

Pris och utmärkelser
Delat tredje pris i Schildts & Söderströms skrivtävling Berättelsen är bäst! år 2016

Hedersomnämnade i Solveig von Schoultz lyriktävling 2008
Första pris i Solveig von Schoultz novelltävling 2005

 

Mia Franck
Fotograf: Robert Seger Ladda ner fullstor bild