Stella Parland

Vår författare, teaterkritikern och läraren i teaterhistoria Stella Parland avled stilla natten mellan 2 och 3 februari 2015 på Mejlans sjukhus i Helsingfors. Hon blev fyrtio år.

Hon studerade litteratur och historia vid Helsingfors universitet och teatervetenskap i Bologna.
Stella Parland berikade litteraturen med sina rimmande och fantasifulla dikter samt romanerna Delirium Romanen om en hund och Glossarium över förgätna fejder. År 2013 uruppfördes Kimmo Hakolas körverk De kaspiska tigrarnas gud med text av Stella Parland.
Stella lämnar ett stort tomrum efter sig, i den finlandssvenska litteraturen, och bland alla som hade glädjen att känna henne.

Stella med egna ord

Jag är född 1974 och bor i Helsingfors, i en lägenhet med många hörn och kanter. Jag har studerat litteratur, teatervetenskap och historia vid Helsingfors universitet. Dessutom har jag studerat teater i Bologna i Italien i två underbara år. Jag reser ofta tillbaka, och tillbringar ibland flera månader av året i Italien. Min stora passion är teater, som jag ser, läser om, tänker på och drömmer om - och jobbar med. Ibland - fast mera sällan- står jag också själv på scen. Jag är intresserad av språk, absurda företeelser, excentriska människor och märkliga dramer och ramsor.

Vad är kärnan i ditt författarskap?
Lingvistisk skönsnorkling

Varför är litteratur viktigt?
För att man kan ha tusen världar istället för en vana

Skiljer sig finlandssvensk litteratur från annan, i så fall hur?
Liten och potentiellt hysterisk 

Pris
Katastrofer och strofer om slummer och stoj nominerades till Finlandia Junior -priset 2003
Utdrag ur juryns motivering:
"Stella Parland och Linda Bondestam har skapat en ovanligt rik poesibilderbok, som talar till läsare i alla åldrar.
Parland behärskar rytm och rim på ett suveränt sätt...

Katastrofer och strofer om slummer och stoj belönades av Svenska Litteratursällskapet år 2004:
"...en gemensamt framställd och samstämd tecknad versbok. Dess flugiga ordekvilibristik inlemmar sig i en stor lennarthellsingsk tradition. Rimmen, ramsorna och den hispighet som adlar huvudpersonerna gör versen lika minnesvärd som ihågkombar. Lekfulla läsare i alla åldrar får här verktyg för och impulser till eget språkligt skapande."

Stella Parland erhöll ett pris från Sveriges författarförbund 2011 och Stiftelsen Längmanska kulturfondens pris 2012 med motiveringen "Hon är en dadaistisk rättika i den finlandssvenska litteraturen, med både sting och sprezzatura. Hon är en mästerlig verbal akrobat och balanskonstnär som dompterar orden att hoppa och skutta och raderna att dansa fram, på spänd lina och med oceangravar."

Översättningar
Katastrofer och strofer om slummer och stoj översatt till ryska av Michail Jasnov; Detgiz, 2011

Stella Parland
Fotograf: Irmeli Jung Ladda ner fullstor bild