Suvi-Tuuli Junttila

Efter min grafikerexamen år 2001 arbetade jag främst med tidskrifter. För några år sedan började jag tycka det var dags för en förändring och flyttade till Holland för att studera formgivning vid Design Academy Eindhoven. Där återfann jag mina rötter och min stora kärlek för att jobba med händerna. Jag har ända sedan barnsben byggt och pysslat allt möjligt. I Berlin gjorde vi med ett gäng kompisar en musikvideo år 2006 till vilken vi byggde en liten scen som vi projicerade ljus, bilder och skuggor på med gamla diaprojektorer. Jag kände genast att det var min grej att bygga dessa stämningsfulla miniatyrvärldar i kombination med min andra kärlek, fotografering. Lilla vanten fortsätter i samma stil. Också i denna berättelse är det barndomens försvunna små föremål som är i huvudrollen. Jag hoppas vantens och ekollonets äventyr inspirerar barn till nya lekar och berättelser.

Vid sidan av mina bokprojekt och mitt jobb gör jag också annat med händerna, bl.a. svampdynor för Fungimaa.

 

Varför skriver du?

För mig är det egentligen viktigare att göra bilder än att skriva. Bilderna är ordlösa men låter åskådaren skapa sin egen historia. Därför är bilderna i huvudrollen i mina böcker och texten endast riktgivande, så att den närmast ger läsaren en ledtråd.

Varför är litteratur viktigt?

Litteraturen och bilderna öppnar dörrar till världar som läsaren kanske inte haft en aning om. I bästa fall är det bara fantasin som sätter gränser.

Suvi-Tuuli Junttila
Fotograf: Panu Pälviä Ladda ner fullstor bild