Tove Appelgren

Tove Appelgren är född i Åbo år 1969. Hon hann studera både journalistik och litteratur innan hon blev antagen till utbildningsprogrammet för regikonst vid Teaterhögskolan år 1991. År 1996 valdes Appelgren till biträdande chef och 1998 till chef för Lilla Teatern där hon jobbade till år 2000. Samma år tog hon magisterexamen i Teaterkonst. Från 1994 framåt har hon hon skrivit manuskript, dramatiserat och regisserat bl.a. för Radioteatern, Skärgårdsteatern, Teaterhögskolan, Svenska Teaterns Mini-scen, Studentteatern, Wasa Teater och Radioteatteri. Appelgren har också undervisat i dramaturgi och regi. Hon föreläser om barnkultur runt om i Norden och Baltikum.
Appelgrens pjäser Thomas & Tryggve, Olycka och Elände, Kärlek! Kärlek!, Piece of Cake och True Love Sucks har varit stora publiksuccéer både på svenska och finska.
Appelgren verkar som husregissör och -dramatiker för Teater Taimine sedan flera år.
År 2011 spelade Wasa Teater "Akta dig för älgarna, Vesta-Linnéa!". Pjäsen innehåller smulor av böckerna, men är en helt ny berättelse.

Översättningar:
Böckerna om Vesta-Linnea har översatts till finska, bengali, kinesiska (förenklad), danska, engelska (Indien), estniska, tyska, hindi, norska, polska, rumänska, ryska och urdu!
Rättigheterna till översättningar förmedlas av Elina Ahlbäck Agency
DJUR har översatts till isländska och danska.

Pris:
Svenska folkskolans vänner belönade Tove Appelgren år 2016 med sitt kulturpris för såväl barnboksserien om Vesta-Linnéa, som för sitt engagemang inom scenkonsten, i synnerhet vid Teater Taimine: "Med oförtruten energi är hon inspirationskällan för Taimine under teaterns turnéer i daghem, lågstadier, högstadier och gymnasier i hela landet."

IBBY Finland nominerade Vesta Linnéa i månskenet till IBBY HONOUR LIST 2016

SLS belönade Appelgren och Savolainen år 2009 för boken Vesta-Linnéas svartaste tanke som i humoristiskt samverkande texter och bilder ger uttryck för farhågor många barn kanske bär på, men inte alltid vågar formulera: alla mina syskon är mer älskade än jag. Vesta-Linnéa, som vi nu möter för fjärde gången, kämpar för sin rätt att vilt bearbeta sina motstridiga känslor och läsaren, som ser sammanhangen, är helhjärtat på hennes sida.

Vesta-Linnéas svartaste tanke nominerades till Finlandia Junior 2008 med motiveringen: Författaren bearbetar svåra teman med stora känslor och intensitet boken behandlar avundsjuka syskon emellan och fantasier om den egna döden. Skulle någon sakna mig om jag inte skulle finnas? Salla Savolainens bilder skapar ett detaljerat, mångsidigt och ljust Sommar-Finland som en motpol till huvudpersonens sinnesstämning. Illustrationerna stöder på ett fint sätt berättelsen och framhäver textens humor och ironi. Livets små men berörande orättvisor behandlas i boken på ett sådant sätt att läsaren lätt kan leva sig in i huvudpersonens tankevärld. Boken är varm, modig och insiktsfull.

Här kan du bli Vesta-Linnéa fan på Facebook.

Länk till Det nordiska barnbiblioteket

Tove Appelgren
Fotograf: Oskar Silén Ladda ner fullstor bild