Författarkväll 14.11: Hur gör man när allt omkring rasar samman?

Författarkväll 14.11: Hur gör man när allt omkring rasar samman?

Vad gör den enskilda människan när samhället omkring är i brand och till slut rasar samman? När man inte längre själv kan kontrollera vad som händer, då krig, kaos och elände råder? Tre författare samtalar utgående från sina aktuella böcker, om vilka strategier som finns, då alternativen är att överleva eller gå under. Karin Collins, Anu Lahtinen och Johanna Holmström i samtal med Annika Hällsten.

Måndag 14.11.2022 klockan 18:00 till 20:00 i Svenska litteratursällskapets hus, Riddaregatan 5, Kronohagen, Helsingfors

Författarkvällen är gratis och öppen för alla, ingen förhandsanmälan behövs. Programmet sänds också direkt på sls.fi, samt på Youtube och Facebook. Bokförsäljning på plats.

Författarkvällen ordnas i samarbete med Svenska Litteratursällskapet och Förlaget M

Karin Collins, Snart har sommaren blommat ut

Snart har sommarn blommat ut handlar om livet i Hangö före och under vinterkriget. Den sista november är skolflickan Aino som vanligt i skolan när rektorn, blek och sammanbiten, uppmanar eleverna att ta sig hem så fort som möjligt för nu är det allvar. Samma dag faller de första ryska bomberna och senast nu måste Hangöborna välja mellan att lämna sin stad eller stanna kvar och invänta en mycket osäker framtid.

Anu Lahtinen, Ebba Stenbock. I maktspelets skugga

I den här biografin möter vi Ebba Stenbock som dotter, syster, maka och mor i en politiskt turbulent tid. Kampen om den svenska kronan rasar för fullt och Ebba Stenbock, med starka band till sin mäktiga adelssläkt, blir plötsligt änka efter ståthållaren Klas Fleming. När sammandrabbningen i Åbo är ett faktum hösten 1597 väljer hon att försvara sin mans ära mot sin egen kusin, hertig Karl. Den utdragna maktkampen får tragiska följder för många familjer, inte minst för Ebba och hennes barn.

Johanna Holmström, Handbok i klardrömmar

Johanna Holmströms noveller börjar till synes vardagligt men det lurar alltid något oroväckande i periferin. Silja gömmer en morbid hemlighet i sin frysbox, Desiré önskar i smyg att hon blev en manet och Julia anländer till Barnträdgården då de sista fåglarna faller från skyn. Finland befinner sig i utkanten av 2000-talets samhällsförändringar, klimatkriser och pandemier men på 2200-talet har den artificiella intelligensen nästan tagit över och byggt konstgjorda städer för att skydda mänskligheten. Människans förmåga till godhet är sorgligt begränsad – nya livsformer kanske klarar det bättre.