Möt oss i Göteborg 22-25.9.

S&S monter hittar du på adressen B02:22
Med oss har vi elva författare och illustratörer i över 50 program: Amanda Chanfreau, Sofia Chanfreau, Karin Erlandsson, Anna-Lena Laurén, Annika Luther, Merete Mazzarella, Ulrika Nielsen, Marcus Rosenlund, Ellen Strömberg, Kjell Westö och Mårten Westö

Hela mässans program hittar du här

TORSDAG 22.9

Kl. 13.00–13.45 Seminarium F2
Vad händer i Putins Ryssland?
Den 24 februari 2022 blev ett av de där historiska datumen som markerar en ny tid. Rysslands storskaliga krig mot Ukraina överraskade de flesta. Hur ska vi förstå Ryssland under Putin? Hur stort är det folkliga stödet för Putins imperiedrömmar? Vilka roller spelar oligarkerna, kyrkan och militären? Finns något hopp kvar om en revolt eller har Putin lyckats kuva allt demokratiskt motstånd? Medverkande: STEFAN INGVARSSON, kulturskribent och analytiker vid Utrikepolitiska institutet, MARTIN KRAGH, forskare, aktuell med Det fallna imperiet, ANNA-LENA LAURÉN, journalist och författare, GUDRUN PERSSON, historiker. Programledare: IVAR EKMAN, journalist.

Kl. 13.00 Finlandssvenska verandan B08:42
Den violetta timmen
Merete Mazzarella gör en djupdykning i brodern Martins liv som en av de första öppet homosexuella i Finland, hans samhällsaktivism och arbete inom SETA. Men hon minns också hans liv i en thailändsk by med yngre pojkvänner.
Intervjuare Pekka Heino

Kl. 14.00 Yttrandefrihetstorget
Finlandisering och självcensur
Begreppet finlandisering beskriver den politiska efterkrigskultur som innebar att Finland avstod från delar av sin utrikespolitiska självbestämmanderätt och yttrandefrihet för att säkra sin relation till Sovjetunionen. Hur har det påverkat debattklimatet i Finland? Med det finska beslutet att söka medlemskap i Nato överges de sista resterna av finlandise
ringen. Varför sker det först nu? Hur hanterar Sverige och Finland i dag ryska hot och påtryckningar? Medverkar gör: Ville Okkonen Anna-Lena Laurén, Henrik Huldén.
Arrangör: Hanaholmen – kulturcentrum för Sverige och Finland

Kl. 14.00 Finlandssvenska verandan B08:42
Next generation: författare
Ellen Strömberg fångar i Vi ska ju bara cykla förbi på pricken tiden då man fortfarande är så ung, men själv tycker att man är väldigt vuxen, när ens familj mest är en plåga och man byter kläd- och musikstil varannan vecka. Republikens president – Tasavallan presidentti är Rosanna Fellmans andra diktsamling. Boken är ett flerspråkigt satiriskt diktepos om politisk makt, där symbolik och konsumtion påverkar den finländska identiteten. Hör dem tala om att växa in i rollen som författare och vem de vill skriva böcker för.
Intervjuare Janina Orlov

Kl. 14.30 Finlandssvenska verandan B08:42
Ukraina – gränslandet
Rysslandskorrespondenten Anna-Lena Laurén ger oss en initierad uppdatering om läget i Ukraina. Vilka konsekvenser har Rysslands krig för resten av världen och när kommer gränsen för Putin?
Intervjuare Janina Orlov

Kl. 14.30-14.50 Café Skriva F01:56
Att skildra ett gemensamt liv
I nya boken Åren berättar bröderna Kjell och Mårten Westö om sina liv: om uppväxt och tonår, vuxenblivande och åldrande, och om författaryrket som de båda valde. En del minnen överlappar varandra, men lika ofta är det frågan om kompletterande berättelser. Hur kan man skildra sitt liv så att det blir allmängiltigt och intressant för andra?

Kl. 15.30-15.50 Café Skriva F01:56
Forever young – att skriva om tonår och tumult
Tonårstiden – en tid i livet då känslorna spretar åt alla håll. Hur skriver man trovärdigt om tonåren för en målgrupp som är känslig för minsta lilla detaljmiss? Författarna Ellen Strömberg (aktuell med Vi ska ju bara cykla förbi) och Ida Ömalm Ronvall (aktuell med En hemlig syster) i ett samtal om tonträff.
Medverkande: Ellen Strömberg, Ida Ömalm Ronvall
Arrangör: B Wahlströms, Rabén & Sjögren

Kl. 15.45 Axess-TV
Anna-Lena Laurén: Ukraina
Kl. 16.00 Bonniers monter
Karin Erlandsson

Kl. 16.30 – 16.50 Café Skriva F01:56
Hitta rätt tema och genre
Merete Mazzarella har över trettio böcker i bagaget och en professur i nordisk litteratur.
Hon är främst känd för dels sina litteraturvetenskapliga verk, dels sina essäer kring olika fenomen i tiden, där hennes egna reflexioner och träffande analyser ofta på ett lätt humoristiskt sätt blandas med exempel ur skönlitteraturen. Hur väljer hon teman och genrer? Hur håller hon nyfikenheten vid liv? Och har hon någonsin drabbats av en skrivblockering?

Kl. 16.40-16.50 Rabén & Sjögrens monter
Ellen Strömberg

FREDAG 23.9

Kl. 10.00-10.20 Se människan
Åren – Två bröder berättar
Korrekturtext: Bröderna Westö växte upp i Helsingfors förstäder under rekordåren, i ett land och en familj där det förflutna ständigt gjorde sig påmint. I 50 korta texter rör sig Kjell och Mårten genom minnets skrymslen och vrår. Det handlar om tidens obevekliga gång och tillvarons ständiga föränderlighet. Vad blir kvar, vad minns vi och vilka lärdomar kan vi dra av våra liv? Kjell Westö och Mårten Westö i samtal med Marjut Ervasti, präst i Västermalms församling, Stockholm.
Medarrangörer Albert Bonniers förlag och Schildts & Söderströms

Kl. 10.00-10.45 Seminarium J2
Ljuva, härliga, skitjobbiga tonår
Som tonåring är man fortfarande ung, men upplever ofta att man är otroligt vuxen.
Ungdomsåren fylls av starka känslor, omtumlande konflikter och identitetssökande. Hur skildras den här tiden i den samtida ungdomslitteraturen? Ett samtal om att skriva med tonåringar i fokus. Med JENNY JÄGERFELD, aktuell med relationsromanen Min storslagna kärlek, ELLEN STRÖMBERG som skriver om vänskap och flirt i Vi ska ju bara cykla förbi, IDA ÖMALM RONVALL som är aktuell med romanen En hemlig syster, om ungdomsårens hierarkier och problematiska kärleksrelationer samt MALIN FJELLBORG som debuterar med Kanske är det längtan, om kärlek som sker på enbart den enes villkor. Programledare: ELAF ALI, journalist.

Kl. 10.30 Finlandssvenska verandan B08:42
Författarliv
Att försörja sig som författare kräver stenhård självdisciplin och ekonomisk planering. Karin Erlandsson månadshandlar för att hålla budgeten. Karin ger en konkret bild av författaryrkets glädjeämnen och vedermödor. Och väldigt handfasta tips!
Intervjuare Janina Orlov

Kl. 11.00 Finlandssvenska verandan B08:42
Rätten till den svenskspråkiga identiteten i Finland
Sverige och Finland har täta kontakter och band. Kom och lär dig mera om ditt grannland då författaren Kjell Westö och matkreatören Tara Junker diskuterar rätten till kultur och språk, finlandssvenskhet och den språkliga situationen i Finland.
Moderator Yukiko Duke

Kl. 11.00-11.45 Seminarium G4
Stickning för alla tider
Under coronapandemin har allt fler sökt sig till handarbete, inte minst till stickning. Vad är det som lockar så många till just stickningen? Vilken betydelse har stickning och handarbete haft genom tiderna? Celia B Dackenberg, utbildad vid Konstfack och tidigare chefredaktör för tidskriften Hemslöjd, låter i sin bok Nyponrosor, blåvingar och helyllekoftor för barn glädjen i att sticka möta blommorna och träden, det porlande vattnet och luften vi andas. Författaren Karin Erlandsson uppgraderar i Stickboken handarbetets, syjuntornas och stickningens kulturhistoria, varvat med en stickdagbok om en tröja.

Kl. 11.30 Finlandssvenska verandan B08:42
Det stora lilla livet
Först kom succén Väder som förändrade världen och Mot stjärnorna. Nu vänder vetenskapsjournalisten Marcus Rosenlund blicken mot de allra minsta livsformerna som har enorm inverkan, inte bara på väder och klimat, utan på vår planets utveckling och framtid.
Intervjuare Janina Orlov

Kl. 11.30-11.50 Se människan
Ukraina – gränslandet
År 2014 reser Anna-Lena Laurén runt i Ukraina för att se vad som händer i landet efter avsättningen av president Viktor Janukovytj. Hon samlar sina lägesbeskrivningar och Peter Lodenius insiktsfulla genomgång av Ukrainas historia i Ukraina – gränslandet. Åtta år senare anfaller Ryssland Ukraina. Hur ser dagsläget och framtiden ut för landet. Anna-Lena Laurén ger oss en initierad inblick i samtal med Anders Kompass, diplomat och vikarierande direktör för Institutet för mänskliga rättigheter.

Kl. 12.30 Finlandssvenska verandan B08:42
Jag minns den oljuva tiden
Tre författare; Ellen Strömberg, Kjell Westö och Mårten Westö ser tillbaka på barndomen i självbiografier och fiktion. I motsats till klichéerna vet vi idag att barn- och ungdomen kan vara allt annat än ljuv. Vilket stöd kan litteraturen ge åt barn och unga som befinner sig mitt uppe i den utmanande tiden?
Intervjuare Janina Orlov

Kl. 13.00 Finlandssvenska verandan B08:42
Vårt korta minne
I februari 2022 inleder Ryssland ett anfallskrig mot Ukraina. Världen är bestört, Sverige och Finland lägger in sina NATO-ansökningar i ilfart. Men redan under våren verkar vi ha vant oss vid bo granne med ett krig. Hur skall vi få människor att bry sig på lång sikt om allt som händer i världen? Anna-Lena Laurén och Merete Mazzarella söker svaren.
Intervjuare Pekka Heino

Kl. 13.15-13.30 DN:s monter
Kjell Westö, Mårten Westö

Kl. 14.00 Yttrandefrihetstorget
Rätten till den svenskspråkiga identiteten i Finland
De senaste åren har Sverige och Finland vävts allt tätare ihop, inte minst på grund av det säkerhetspolitiska läget. Men på ledarplats i Dagens Nyheter stod det i maj att läsa i att det är en skam hur lite svenskar vet om Finland och Finlands tvåspråkighet. Finska och svenska är Finlands nationalspråk. Enligt grundlagen har den finsk- och svenskspråkiga befolkningen rätt till kulturella och samhälleliga tjänster på lika villkor. Varje människas språk speglar en kultur och ett unikt sätt att tolka och förhålla sig till världen. Språk är i många fall en viktig del av människors identitet. Kom och lär dig mera om ditt grannland då KJELL WESTÖ och den finlandssvenska matkreatören TARA JUNKER diskuterar rätten till kultur och språk, finlandssvenskhet och den språkliga situationen i Finland.

Kl. 14.00 Finlandssvenska verandan B08:42
Småkryp och vetenskap
Myrexperten Katja Bargum och vetenskapsjournalisten Marcus Rosenlund är besatta av småkryp. Hör dem berätta om vetenskapens nyaste rön om jordens minsta varelser som har en väldig inverkan på planetens utvecklig och framtid.
Intervjuare Pekka Heino

Kl. 14.30 Finlandssvenska verandan B08:42
Ålands självstyrelse firar 100 år
Åland är ett självstyrt, demilitariserat och enspråkigt svenskt landskap i Finland. Den 9 juni fyllde Ålands självstyrelse 100 år. Vad betyder självstyrelsen för ålänningarna och hur har den format öriket. Ulla-Lena Lundberg, prisbelönt författare hemma från Åland och Karin Erlandsson, prisbelönt författare inflyttad till Åland samtalar om öriket i en förändrad världspolitisk tid.
Intervjuare Janina Orlov

Kl. 16.30 Finlandssvenska verandan B08:42
Krig i vårt närområde
Samtal om historieskrivningens betydelse vid krig och återuppbyggnad. Om dåtid, samtid och framtid. Historiska exempel och analyser från bland annat finska inbördeskriget varvas med inblick och insikter från dagens Ukraina.
Medverkande: Anna-Lena Laurén, finlandssvensk författare och utrikeskorrespondent (Dagens Nyheter, Hufvudstadsbladet) och Sture Lindholm, finlandssvensk författare, lektor i historia (Ekenäs Gymnasium) och doktorand i nordisk historia (Åbo Akademi)
Moderator: David Johansson, Finlandssvenskarnas riksförbund i Sverige

Kl. 17.00-17.20 Klimatscenen
Mot fördumning och faktaresistens
2022 går till historien som ett av mänsklighetens dummaste och mest faktaresistenta år. Och det är inte bara klimatskeptiker som blundar för sanningen. Annika Luther, författare och älskad gymnasielärare på linjen för humanekologi i Tölö gymnasium och Marcus Rosenlund, prisbelönt vetenskapsjournalist och författare drar en lans för kunskap och fakta.
Vilken är journalistikens och skolans roll i kampen för sanningen och vilka är de bästa sätten att nå fram?
Intervjuare: Pekka Heino

Kl. 17.30 Finlandssvenska verandan B08:42
Vi skriver i alla genrer
Möt två författare som inte räds att hoppa mellan genrer och målgrupper. Karin Erlandsson har testat romanformen, essäistik och fantasy medan Ellen Strömberg skrivit för tre olika åldersgrupper. Hur hittar de fram till rätt genre och målgrupp? Hur berikar bredden författarskapet?
Intervjuare Yukiko Duke

LÖRDAG 24.9

Kl. 9.30 Finlandssvenska verandan B08:42
Hur hittar jag rätt tema och genre?
Merete Mazzarella är en av våra mest älskade och flitiga författare. Med över trettio böcker i bagaget och en professur i nordisk litteratur fortsätter hon intresserat och beläst följa med både den inre och yttre världens skeenden. Hur väljer hon teman och genrer? Hur håller hon nyfikenheten vid liv och har hon någonsin drabbats av en skrivblockering?
Intervjuare Pekka Heino

Kl. 09.30-09.50 Café Skriva F01:56
Författarliv och disciplin
Att försörja sig som författare kräver stenhård självdisciplin och ekonomisk planering. Karin Erlandsson veckohandlar inte, hon månadshandlar för att hålla budgeten. Karin ger en fysiskt konkret bild av författaryrkets glädjeämnen och vedermödor – och därtill en rad handfasta tips! Hon har publicerat ett tiotal böcker; romaner, fantasy och essäer. I år är hon aktuell med en bok om stickningens kulturhistoria.
Intervjuare Martin Welander

Kl. 09.45-10.00 DN:s monter.
Kjell Westö, Mårten Westö
Kl. 10.00 Finlandssvenska verandan B08:42
Grön mat då och nu
Tara Junker, aktuell med den vegetariska kokboken Gulbetor & Ricottamoln, tipsar om hur du får vardagsmaten att bli grönare och godare. Hon resonerar även kring hur vi ska tänka grönt när matpriserna blir högre. Annika Luther som skrivit en bok om rågens kulturhistoria från forntid till nutid ger ett historiskt perspektiv på vår matkultur, odling och priset på maten.
Intervjuare Pieter Claes

Kl. 10.30 Finlandssvenska verandan B08:42
Byn som trygghet och fängelse
Ann-Luise Bertell skriver i sin roman Glöm bort din saknad om en by, en å och dess invånare, sedd med ett barns klara blick. I Ellen Strömbergs bok går Malin och Manda sista våren i högstadiet och drömmer om att lämna byn. Ett samtal om byn som trygghet och fängelse, om att längta bort och återvända.
Intervjuare: Tatjana Brandt

Kl. 11.00 Yttrandefrihetstorget
Historia med moderna ögon – om att tolka det förflutna
Att använda historien som motiv och miljö. Vem får omtolka det förflutna? Hur skiljer sig författarens, journalistens och politikerns möjligheter att tolka historia från varandra? Hur lång tid är det mellan nutid och historia? Kan vi över huvud taget ta av oss nutidsglasögonen? Medverkar gör: Kjell Westö, Anna-Lena Laurén, Henrik Huldén.

Kl. 11.30 Finlandssvenska verandan B08:42
Författarpepp
Författaryrket är ensamt så det förslår där du sitter mol allena med din dator och kaffekopp. Ett stort stöd kan författare få av varandra har Ellen Strömberg och Maria Turtschaninoff upptäckt i sin skrivfikagrupp som föddes online under pandemin. Hur har de byggt upp sin författarcommunity, hur har de skapat ett tryggt, kreativt och inspirerande sammanhang och vad gör de egentligen tillsammans?
Intervjuare: Peppe Öhman

Kl. 12.00 Finlandssvenska verandan B08:42
Kampen för sanningen
Annika Luther, författare och älskad gymnasielärare på linjen för humanekologi i Tölö gymnasium och Marcus Rosenlund, prisbelönt vetenskapsjournalist och författare drar en lans för kunskap och fakta.
Vilken är journalistikens och skolans roll i kampen för sanningen och vilka är de bästa sätten att nå fram?
Intervjuare: Pekka Heino

Kl. 12.00-12.45 Seminarium G4
Bröder och systrar
Hur påverkas vi av våra syskon? Bröderna Kjell och Mårten Westö växte upp i Helsingfors förstäder, i ett medelklasshem där föräldrarna var inflyttare från Österbotten. Båda blev författare. I korta, personliga texter rör sig bröderna i den gemensamma boken Åren genom minnets skrymslen, med tidens obevekliga gång och tillvarons föränderlighet som sammanbindande länkar. När Merete Mazzarellas yngre bror – en av de första öppet homosexuella i Finland på 60- och 70-talet – dog under pandemin bestämde hon sig för att göra en djupdykning i hans liv och samhällsaktivism. I Den violetta timmen minns hon också sidor av brodern som för henne kändes ofattbara.

Kl. 12.40–13.10 Barnsalongen
Workshop: Bland skedlurkar och gnälltutor
Sofia och Amanda Chanfreau har tillsammans skapat boken Giraffens hjärta är ovanligt stort, en bok om Vega och hennes fantastiska fantasidjur. Sofia läser ur boken och berättar vad fantasidjur kan vara bra till. Sedan ritar vi våra egna fantasidjur. Om du vill kan du få en gnuggtatuering på ett fantasidjur från boken som du själv får dekorera med tatueringspennor.
Workshop för barn i sällskap med föräldrar 4-12 år.

Kl. 13.00 Finlandssvenska verandan B08:42
Ukraina – gränslandet
Rysslandskorrespondenterna Anna-Lena Laurén och Kerstin Kronwall ger oss en initierad uppdatering om läget i Ukraina. Vilka konsekvenser har Rysslands krig för resten av världen och när kommer gränsen för Putin?
Intervjuare Ebba Witt-Brattström

Kl. 13.30 Finlandssvenska verandan B08:42
Två bröder berättar
I Åren berättar bröderna Westö om sina liv, från den tidigaste barndomen på sextiotalet fram till idag. En del minnen överlappar varandra, men lika ofta är det fråga om kompletterande berättelser från en värld i oavbruten förvandling.
Intervjuare Ebba Witt-Brattström

Kl. 14.30 Finlandssvenska verandan B08:42
Den violetta timmen
Merete Mazzarella gör en djupdykning i brodern Martins liv som en av de första öppet homosexuella i Finland, hans samhällsaktivism och arbete inom SETA. Men hon minns också hans liv i en thailändsk by med yngre pojkvänner.
Intervjuare: Pekka Heino

Kl. 15-16, 10-12 minuter Rum för poesi
Ulrika Nielsen

Kl. 16.00-16.20 Mat- och livsstilsscen
Rågen. En spretig historia
Annika Luther guidar oss medryckande i rågens, från början ett turkiskt ogräs, kulturhistoria från kapprustningen mellan gräs och betande djur, svedjebruk och hungersnöd till surdegshipsters och Domedagsvalvet på Spetsbergen.

Kl. 17.00 Finlandssvenska verandan B08:42
Den nya sak-ligheten
Flera modernistiska författare lät tingen bli levande, de kunde få mänskliga egenskaper och avspegla känslor i tid och rum. I Kerstin Söderholms debutsamling Röster ur tingen står människans relation till tingen och naturen i centrum. Henry Parland är en mästare på att låta byxveck och bussar ockupera staden med buller och bång. För att göra det riktigt intressant tar vi med Ulrika Nielsen, en samtida poet som i sin nya diktsamling Tingen undrar, vad sakerna riktigt gör med oss idag.
Medv. Anna Möller-Sibelius, Agneta Rahikainen, Ulrika Nielsen.
Arr. SLS, Appell Förlag, Ellerströms, Schildts & Söderströms
Intervjuare Jonas Ellerström

Kl. 17.30 Finlandssvenska verandan B08:42
Historia med moderna ögon
Hur lång tid är det mellan nutid och historia? Kan vi över huvud taget ta av oss nutidsglasögonen? Har författare och politiker olika frihet att skapa historietolkningar? Kjell Westö Intervjuare: Henrik Huldén

SÖNDAG 25.9

Kl. 10.00 Finlandssvenska verandan B08:42
Det blå garnet
Under coronapandemin har stickorna klirrat i koja och slott och garnaffärernas hyllor gapat tomma. Karin Erlandsson synar handarbetets, syjuntornas och stickningens kulturhistoria och hyllar kvinnorna som utvecklat hantverket i århundranden.
Intervjuare: Yukiko Duke

Kl. 11.00 Finlandssvenska verandan B08:42
Skogen, havet och eoner av tid
Skogen, havet och enorma tidsspann i huvudrollerna; Maria Turtschaninoff rör sig 400 år i tiden i romanen Arvejord i skogen kring en liten österbottnisk by. Karin Erlandsson går från stenålder till nutid i den åländska skärgården i romanen Hem.
Intervjuare: Yukiko Duke

Kl. 11.30 Finlandssvenska verandan B08:42
Vetenskap för alla
Hur sprider man kunskap om djur och natur till en större publik? Och hur skriver man vetenskapligt för olika åldrar? Myrexperten Katja Bargum och biologen Annika Luther samtalar om hur intresset för djur och natur kan och behöver lockas fram i vår oroliga tid av klimathot och brist på framtidshopp.
Intervjuare: Pekka Heino

Kl. 13.00 Finlandssvenska verandan B08:42
Fackböcker som väcker läslusten
Patrik Svensson, prisbelönt författare till Ålevangeliet utkommer i höst med en ny fackbok, Den lodande människan om havet, djupet och nyfikenheten. Biologen Annika Luther inspirerades så starkt av Ålevangeliet att hon skrev en hel bok om rågens kulturhistoria från forntid till idag. Möt två författare som tagit facklitteraturen till nya höjder.
Intervjuare: Pekka Heino

Kl. 13.40 Bonniers monter
Kjell Westö & Mårten Westö

Kl. 14.00 Finlandssvenska verandan B08:42
Nya stjärnor på barnbokshimlen
Systrarna Sofie och Amanda Chanfreau har tillsammans skapat boken Giraffens hjärta är ovanligt stort. Det är magisk realism om längtan efter en familj, att hitta sin plats i världen och efter att bli sedd och älskad för den man är. Nu berättar de om samarbetet med att skapa en helt ny värld och befolka den med skedlurkar och gnälltutor.
Intervjuare: Janina Orlov

Kl. 15.00 Finlandssvenska verandan B08:42
När tingen får en själ
Ulrika Nielsen har skrivit en personlig och mediterande diktessä som väcker många tankar om relationen till tingen vi omger oss med. Här speglas drömmer om tomma, ljusa rum mot anhopningen av ting i den döda fasterns hem. Kom och få en ny blick på dina ting.
Intervjuare: Janina Orlov