Helsingfors bokmässa 27-30.10.2022
Med oss på mässan har vi en eminent trupp på nästan 40 författare, illustratörer, skådespelare, idrottare och bokbranschjobbare i 50 program:
Emma Ahlgren, Alfred Backa, Tomas Mikael Bäck, Amanda Chanfreau, Sofia Chanfreau, Karin Collins, Karin Erlandsson, Sabine Forsblom, Anna Friman, Ulrika Hansson, Maija Hurme, Juha Kanerva, Emma Klingenberg, Malin Klingenberg, Mari Koli, Julia Korkman, Magnus Londen, Zandra Lundberg, Annika Luther, Merete Mazzarella, Carina Myrberg, Ulrika Nielsen, Sebastian Nyberg, Marcus Rosenlund, Alma Pöysti, Peter Sandström, Maria Sann, Tiia Strandén, Urpu Strellman, Ellen Strömberg, Sanna Tahvanainen, Victor Von Hellens, Martin Welander, Kjell Westö, Mårten Westö, Annika Åman, Robert Åsbacka och årets finlandssvenska bokhandlare.
Vi finns i monter 7b110 vid Fiskehamnen-scenen och säljer böcker till nedsatt mässpris.
Här hittar du hela mässprogrammet
Torsdag 27.10
Kl. 10.30 Scen: Blåbärslandet
Malin Klingenberg + Maria Sann
Bara ben
Visst är det en pirrig tanke att vi alla innehåller ett benrangel?
Skapa ett minne från bokmässan där både du och ditt skelett syns.
Med hjälp av fotoprinter och färg gör vi bilder som lyser i mörkret!
Passar alla åldrar.
Schildts & Söderströms
Kl. 11.00 Scen: Fiskehamnen
Malin Klingenberg + Maria Sann + Sanna Tahvanainen
Bilderboken – en mötesplats
Ges det ut för få fackböcker för barn i Svenskfinland? Hur kan bilderboken bidra till att väcka barns intresse för världen? Vilken är fackbokens roll i en tid präglad av klimathot och brist på framtidshopp?
Moderator: Eddie Myrskog
Kl. 11.30 Akademens monter
Peter Sandström: Den stora blondinens sista sommar
Kl. 12.00 Scen: Fiskehamnen
Alfred Backa
Finland 1800-nånting
I en prequel till dundersuccén Finland hundranånting 1917-2017 presenterar Alfred Backa tidsperioden 1807-1917 som du aldrig sett den förut. Du får äntligen veta varifrån nationstanken, svårmodet och ölsinnet egentligen härstammar.
Kl. 12.00 Scen: Blåbärslandet
Sebastian Nyberg
Prata bok: Adjutantens hemlighet
Kan en bok vara mer lockande än Netflix, Tiktok eller Snapchat? Elever i åk 5-6 från Borgby skola, Sibbo samtalar med Sebastian Nyberg om det går att skriva bladvändare som är så spännande att de vinner över telefonen. Vad vill de helst läsa om?
Kl. 13.00 Scen: Fiskehamnen
Juha Kanerva, Carina Myrberg
Lär dej krypa, lär dej gå, lär dej älska IFK
Juha Kanerva bjuder på en berättelse om segrar och förluster, om ödesmättade ögonblick och starka personligheter. Det här är samtidigt en berättelse om Helsingfors, och i förlängningen om det självständiga Finland under 1900- och 2000-talen. Med på scenen IFK-legenden Carina ”Mölle” Myrberg.
Intervjuare: Eddie Myrskog
Kl. 13.00 Scen: Blåbärslandet
Sofia och Amanda Chanfreau
Prata bok: Giraffens hjärta är ovanligt stort
Elever i åk 5-6 från Södra Paipis skola, Sibbo samtalar med systrarna Sofia och Amanda Chanfreau om deras debutbok Giraffens hjärta är ovanligt stort. Hur behandlar de svåra ämnen, vad gör fantasin?
Kl. 14.00 Scen: Fiskehamnen
Peter Sandström + Emma Ahlgren
Den mångfacetterade kärleken
Peter Sandström fortsätter utforska sin huvudpersons relationer till dottern, hustrun, modern och flickvännen. Emma Ahlgren skärskådar hur vi förhåller oss till varandra och djuren i vår närhet. Ett samtal om kärlekens närvaro och frånvaro.
Peter Sandström + Emma Ahlgren
Intervjuare: Yukiko Duke
Kl. 14:30 Scen: Kruununhaka
Marcus Rosenlund
Pieni suuri elämä
Ilmaston ja avaruuden jälkeen palkittu tiedetoimittaja zoomaa pienimpiin elämänmuotoihin, joilla on valtava vaikutus paitsi säähän ja ilmastoon, myös planeettamme kehitykseen ja tulevaisuuteen. Esittelyssä mm. trilobiitit, karhukaiset ja virukset.
Kl. 15.30 – 16.30 Scen: Fiskehamnen
Marcus Rosenlund
Djuren under pandemin
Hur blir man besatt av fåglar, myror och småkryp och vilken roll kan de ha i ett samtal om en grön framtid? Hör fågelskådaren och författaren Lars Sund, myrexperten Katja Bargum och vetenskapsjournalisten Marcus Rosenlund om deras möten i naturen under ett märkligt år dominerat av global pandemi och klimatkris.
Pekka Heino
Kl. 15.30 Scen: Blåbärslandet
Karin Erlandsson
Det blå garnet
Under coronapandemin har stickorna klirrat i koja och slott och garnaffärernas hyllor gapat tomma. Karin Erlandsson synar handarbetets, syjuntornas och stickningens kulturhistoria och hyllar kvinnorna som utvecklat och hantverket i århundranden.
Kl. 16.25 Scen: Fiskehamnen
Årets finlandssvenska bokhandlare utses av Schildts & Söderströms
Kl. 16.30 Scen: Fiskehamnen
Kjell Westö + Mårten Westö + Sofia Chanfreau + Amanda Chanfreau
Skapande syskon
Bröderna Westö och systrarna Chanfreau har tillsammans skapat varsin bok. Hur är det att arbeta med ett syskon, vilken är dynamiken, vilka är för- och nackdelarna och skulle de vara redo att göra fler böcker tillsammans?
Intervjuare: Yukiko Duke
Kl. 17.00 Scen: Blåbärslandet
Martin Welander
Historiska skärgårdsparadis
Olof Anderssons morfars far arbetade som tullvakt på ön Hogland. Boken Hogland – paradisön i historiens malström ger en bild av livet på ön genom tiderna. I Regina och Gullkronan tar Björn Landström läsaren ombord på segelyachten Regina sommaren 1951. Målet är Skärgårdshavet. Martin Welander, som skrivit efterordet till nyutgåvan och Olof Andersson i ett samtal om världens vackraste skärgård och skärgårdshistoria.
Intervjuare: Henrik Huldén
Kl. 17.00 Scen: Kallio
Ellen Strömberg
Prata bok: Vi ska ju bara cykla förbi
Elever i åk 9 från Cronhjelmskolan talar med Ellen Strömberg om hur det är att vara ung i ett litet samhälle samt hur samhället fungerar som inspirationskälla. Förändras små samhällen med tiden? Förändras ungdomarna?
Intervjuare: Elever i åk 9, Cronhjelmskolan, Larsmo
Kl. 17.30 Scen: Fiskehamnen
Eva Frantz + Ulrika Nielsen
Underhållning eller motstånd?
Vad ska litteratur vara, och vad får den vara, och vad inte? Finns det en litterär polarisering, och hur påverkar den författarna och litteraturen? Är litteratur konst eller berättelse eller båda? Eller finns det rentav två olika litteraturer: den språkdrivna litteraturen och den marknadsdrivna?
Finland svenska författareförening diskuterar polariseringen i litteraturen – i panelen sitter Ralf Andtbacka, Eva Franz, Ulrika Nielsen och Maria Turtschaninoff. Föreningens ordförande Hannele Mikaela Taivassalo leder diskussionen.
Kl. 18.00 Scen: Fiskehamnen
Mari Koli
Jag vill bli författare
Schildts & Söderströms VD Mari Koli och Förlagets VD Fredrik Rahka diskuterar med Stig-Björn Nyberg vad en blivande författare bör veta om förlag, bokutgivning och marknadsföring av böcker.
Fredag 28.10
Kl. 10.30 Scen: Fiskehamnen
Maija Hurme + Rita Paqvalén
Var finns barn- och ungdomsbokens funktionsvarierade hjältar?
Personer med en normbrytande funktionsvariation är så gott som osynliga inom barn- och ungdomslitteraturen. I samtalet arrangerat av Kultur för alla i samarbete med Illustratörerna i Finland rf diskuterar olika aktörer på litteraturfältet hur det litterära fältet kan göras mer inkluderande. Diskussionen tar avstamp i ett par aktuella böcker i Finland: Karin Erlandsons (text) & Hannamari Ruohonens (bild) bilderbok Pussel: en bok om rättigheter (Ålands handikappförbund, 2022) och Heini Sarastes (text), Kalle Könkköläs (text) och Väinö Heinonens (bild) bilderbok Alla funkar olika. Bok för barn om funktionsnedsättningar (Lärum 2022, på finska Into 2017).
Medverkande är Illustratörerna i Finland rf:s ordförande, illustratören Maija Hurme, poeten Sanni Purhonen, illustratören Hannamari Ruohonen, samt aktivisten och För kultur på lika villkors ordförande Amu Urhonen. Moderator är Kultur för allas verksamhetsledare Rita Paqvalén.
Kl. 10.30 Scen: Blåbärslandet
Sofia Chanfreau + Amanda Chanfreau
Workshop: Bland skedlurkar och gnälltutor
Sofia och Amanda Chanfreau har tillsammans skapat boken Giraffens hjärta är ovanligt stort, en bok om Vega och hennes fantastiska fantasidjur. Sofia läser ur boken och berättar vad fantasidjur kan vara bra till. Sedan ritar vi våra egna fantasidjur. Om du vill kan du få en gnuggtatuering på ett fantasidjur från boken som du själv får dekorera med tatueringspennor.
Workshop för barn 4 – 12 år i sällskap med föräldrar.
Kl. 10.30 Akademens monter
Karin Erlandsson: Det blå garnet
Kl. 11.00 Scen: Fiskehamnen
Malin Klingenberg + Hanna Lundström
Läslust, skrivlust, livslust
Vad kommer först, lusten att läsa eller lusten att skriva? Leder det ena till det andra? Kan man ha det ena utan det andra? Vad kan man göra för att ladda inspiration för sitt läsande eller skrivande? Kan läsande och skrivande ge en inspiration att bli ännu mer kreativ? Välkommen att lyssna på en diskussion där kreativitetsexperter berättar om sina tankar.
Arrangör: Sydkustens ordkonstskola
Kl. 11.00 Scen: Kallio
Karin Erlandsson
Prata bok: Minkriket
Elever i åk 9 från Kyrkbackens skola, (Nagu, Pargas) samtalar med Karin Erlandsson om motsättningar mellan traditionella yrken och nyare etiska, miljömässiga värderingar. Vem har rätt att säga vad som är rätt eller fel?
Kl. 13:30 Scen: Kruununhaka
Julia Korkman
Muistin varassa
Kansainvälisesti tunnustettu oikeuspsykologi Julia Korkman valaisee muistin toimintaa oikeusprosessin näkökulmasta. Kirjassaan Korkman kertoo konkreettisia esimerkkejä niin tutkimuskirjallisuudesta kuin oman uransa varrelta.
Kl. 14.00 Scen: Fiskehamnen
Annika Luther + Marcus Rosenlund
Fördumning och faktaresistens
2022 går till historien som ett av mänsklighetens dummaste och mest faktaresistenta år. Och det är inte bara ryssar och ungrare som blundar för sanningen! Annika Luther, lärare och Marcus Rosenlund, journalist drar en lans för kunskap och vetenskap.
Intervjuare: Pekka Heino
Kl. 15.00 Scen: Fiskehamnen
Magnus Londén
Eftersnack
Smart snack – och en och annan banalitet – om veckan som gått med Magnus Londen och Jeanette Björkqvist.
Svenska Yle
Kl. 15.00 Akademens monter
Marcus Rosenlund: Det stora lilla livet
Kl. 15.00 – 16.30 Scen: Blåbärslandet
Tomas Mikael Bäck + Emma Ahlgren + Ulrika Nielsen + Victor von Hellens
Vitamin för själen – 80 minuter poesihögläsning
Konferencier Katarina Gäddnäs
Kl. 16.30 Scen: Blåbärslandet
Ulrika Nielsen
Jaget och tingen
Modernismen förde med sig iscensättning. Plötsligt blev skrivandet om det egna skrivandet viktigt, med hänsyn till person, roll och författaridentitet. Ett samtal om författarna Kerstin Söderholm och Henry Parland och om modernismens självbespegling. Med Anna Möller-Sibelius, Ulrika Nielsen och Agneta Rahikainen.
Moderator: Janina Orlov
Kl. 16.30 Akademens monter
Julia Korkman: Minnets makt
Kl. 17.00 Scen: Fiskehamnen
Karin Collins
Andra världskriget i årets romaner
Karin Collins skriver om livet i Hangö före och under vinterkriget. Den fjärde doktrinen avslutar Denise Rudbergs historiska romanserie om Sverige under andra världskriget. Möt författarna i ett samtal om släkthistoria och krig.
Schildts & Söderströms + Into Kustannus
Karin Collins + Denise Rudberg
Moderator: Micaela Röman
Kl. 17.00 Scen: Blåbärslandet
Anna Friman
Litterära tävlingar – behövs de?
Hur viktiga är litterära tävlingar – sporrar och inspirerar priserna? Har de relevans för den finlandssvenska litteraturen och identiteten? I samtalet deltar Mia Franck, Adrian Perrera och Anna Friman. Moderator Henrik Huldén
Kl. 17.30 Scen: Fiskehamnen
Peter Sandström
Alla dessa avsked
Livet övergår i eftermiddag och det är dags för Peter Sandströms huvudperson att börja ta farväl av de centrala kvinnorna i sitt liv.
Intervjuare: Yukiko Duke
Kl. 17.30 Scen: Blåbärslandet
Karin Erlandsson
Kickstarta ditt skrivande
Författarna Maria Turtschaninoff och Karin Erlandsson samtalar med Michaela von Kügelgen om skrivandets villkor och hur man kan komma igång med skrivandet. Var får författare sin inspiration ifrån och hur ser en bra skrivdag ut?
People & Stories
Lördag 29.10
Kl. 11.00 Scen: Fiskehamnen
Annika Åman
Lumpänglar och Arvejord
Om idealism och kampen för en bättre morgondag. Om skogen och landskapet som har djupa rötter inom oss.
Maria Turtschaninoff, Annika Åman,
Intervjuare: Bo-Göran Åstrand
Kl. 11.30 Scen: Fiskehamnen
Kjell Westö + Mårten Westö
Två bröder berättar
I Åren berättar bröderna Westö om sina liv, från den tidigaste barndomen på sextiotalet fram till idag. En del minnen överlappar varandra, men lika ofta är det fråga om kompletterande berättelser från en värld i oavbruten förvandling.
Intervjuare: Pia Ingström
Kl. 13.00 Scen: Blåbärslandet
Ulrika Hansson
Hemlängtan
Kan livet bli bra fast det inte blev som vi tänkt?
Moderator: Micaela Röman
Kl. 15.00 Scen: Fiskehamnen
Robert Åsbacka
Samhällskritik i fiktion och fakta
En av litteraturens uppgifter är att visa hur politiska beslut påverkar verkstadsgolvet. Robert Åsbacka har axlat uppgiften med bravur. Möt honom i ett samtal med samhällsvetaren Siv Sandberg om nedmonteringen av vårt välfärdssamhälle.
Moderator: Pekka Heino
Kl. 16.00 Scen: Fiskehamnen
Julia Korkman
Minnets makt
Rättspsykologen Julia Korkman belyser hur vårt minne fungerar och gör ett fascinerande forskningsområde lättillgängligt. Hon illustrerar med ett stort antal rättsfall, från 1600-talets häxprocesser till mordet på Olof Palme.
Intervjuare: Mari Koli
Kl. 16.30 Scen: Fiskehamnen
Victor von Hellens + Marcus Rosenlund
Kärnkraft, nej tack! Eller …
Poeten Victor von Hellens skriver bl.a. om Onkalo, slutförvaringsgrottan för kärnavfall. Lars Sund är känd anti-kärnkraft kämpe. Marcus Rosenlund är vetenskapsjournalist engagerad i klimatfrågan. Välkommen till den stora kärnkraftsdiskussionen.
Moderator: Magnus Londén
Kl. 17.00 Scen: Blåbärslandet
Anna Friman + Emma Klingenberg
Framtidens ljudbok
Under de två senaste åren har det utkommit över hundra finlandssvenska ljudböcker. Hur ser framtiden ut? Räcker det med en traditionellt inläst och inspelad ljudbok, eller börjar lyssnarna begära nåt som liknar ett drama? Vilka möjligheter finns då en bok blir ljud? Hör ett samtal mellan skådespelarna Emma Klingenberg och Tobias Zilliacus, författaren Johanna Holmström samt litterära chefen Anna Friman.
Moderator: Pieter Claes
Kl. 17.30 Scen: Fiskehamnen
Urpu Strellman
Intresset för vår litteratur ute i världen
Försäljningen av översättningar av finlandssvensk litteratur har ökat under de senaste åren, inte minst tack vare Helsinki Literary Agencys idoga arbete. Samtidigt ser vi Sverige som en knepig marknad att få fotfäste på. Tre experter möts på scenen.
Jonas Eklöf, tidningen Vi Läser + Urpu Strellman, Helsinki Literary Agency + Tiia Strandén FILI – Center för litteraturexport
Moderator: Yukiko Duke
Kl. 18.00 Scen: Fiskehamnen
Martin Welander
Skatter ur det förgångna
Den finlandssvenska litteraturens historia är lång och pärlorna många. Hur går en till väga för att hitta guldkornen och göra dem tillgängliga igen? Martin Welander, förläggare för sakprosa på S&S och Nelly Laitinen och Pieter Claes från SLS öppnar dörren till en litterär skatt med bland annat Björn Landström, Kerstin Söderholm, Henry Parland och Nils-Börje Stormboms översättning av Okänd soldat.
Intervjuare: Pia Ingström
Kl. 19.00 Scen: Kumpula
Maija Hurme
Kaikki löytämäni viimeiset – keskustelu kuvakirjan synnystä
Lapsen elämä on täynnä siirtymiä ja muutoksia, ja niistä kertoo Maija Hurmeen kuvakirja Kaikki löytämäni viimeiset. Kirjassa lapsi etsii ja kerää talteen erilaisia viimeisiä: muun muassa talven viimeinen lumihiutale, tähden viimeinen välkähdys, joukkueeseen viimeisenä valittu, viimeinen suklaapala lautasella ja viimenen lapsi päiväkodin pihalla. Kustantaja Reka Kiraly keskustelee kirjailija-kuvittaja Maija Hurmeen kanssa kirjan syntyprosessista ja siitä miten viimeisten runsaus ja erilaisuus yllätti. Maija Hurmeen Varjostajat-kirja oli Finlandia junior 2018 -palkintoehdokkaana.
Söndag 30.10
Kl. 10.30 – 11.30 Scen: Fiskehamnen
Merete Mazzarella + Sabine Forsblom + Zandra Lundberg
Att skriva ut sorg och smärta
En närståendes död, ett sjukdomsbesked, en psykisk och fysisk kollaps. Allt går att skriva om i böcker som kan lätta både författarens och läsarens lidande.
Merete Mazzarella, Sabine Forsblom, Zandra Lundberg
Schildts & Söderströms
Moderator: Pekka Heino
Kl. 10.30 – 11.30 Sal: Lonna
Karin Erlandsson
Bokcirkel: Karin Erlandsson: Hem
Karin Erlandsson berättar Ålands historia ur kvinnornas och barnens perspektiv. Hem gör tio nedslag i historien från 800-talet till idag. Romanen är nominerad till NR:s litteraturpris. Bokcirkeln är tvåspråkig.
Alma Pöysti modererar/johtaa keskustelua.
Kl. 12.00 Scen: Fiskehamnen
Merete Mazzarella
Den violetta timmen
Merete Mazzarella gör en djupdykning i brodern Martins liv som en av de första öppet homosexuella i Finland, hans samhällsaktivism och arbete inom SETA. Men hon minns också hans liv i en thailändsk by med yngre pojkvänner.
Intervjuare: Pia Ingström
Schildts & Söderströms
Kl. 12.30 – 13.30 Scen: Fiskehamnen
Ukraina – gränslandet
Rysslandskorrespondenten Kerstin Kronvall diskuterar läget i Ukraina med fredsaktivisten Laura Lodenius. Vilka konsekvenser har Rysslands krig för resten av världen? När kommer gränsen för Putin?
Kerstin Kronvall och Laura Lodenius.
Intervjuare Fredrik Sonck
Kl. 12:30 Scen: Vallisaari
Annika Luther
Rukiin viljava historia
Ruis oli turkkilainen rikkaruoho, josta tuli Suomen kansallinen symboli. Annika Luther opastaa valloittavasti rukiin kulttuurihistoriaan, kaskenpoltosta ja nälänhädistä hapanjuurihipstereihin ja Huippuvuorten Tuomiopäivän holviin.
Intervjuare: Pia Ingström
Kl. 13.30 Akademens monter
Juha Kanerva, Alltid IFK
Kl. 13.30 – 14.30 Scen: Fiskehamnen
Sanna Tahvanainen
Kärlek, konst och krumbukter – Om att älska konst och konstnärer
Kärlek och samliv är komplicerat, inte minst i konstnärsäktenskap. Pengar, prestige, fysiska och psykiska rum för skapandet ställer till det i en parrelation där kompromisser inte alltid är möjliga. Ett samtal om att älska konst och konstnärer mellan Maria Vainio-Kurtakko, Sanna Tahvanainen och Susanne Ringell
Intervjuare: Pekka Heino
Kl. 15.00 Scen: Fiskehamnen
Karin Erlandsson
Självrannsakan och romanens möjligheter
Kärlek, makt och utanförskap är några genomgående teman bland de 14 nordiska romaner och diktsamlingar som är nominerade till Nordiska rådets litteraturpris 2022. Årets nominerade spänner över hela Norden med verk från samtliga länder och språkområden. Vinnaren offentliggörs i Helsingfors den 1 november. I denna panel diskuterar nominerade författare från Norge, Island och Åland; Linn Ullman, Elísabet Jökulsdóttir och Karin Erlandsson om teman som självrannsakan och emotionell ärlighet, romanens möjligheter och berättelser ur kvinnoperpektiv, utgående från sina nominerade verk.
Moderator: Yukiko Duke
Kl. 16.00 Scen: Fiskehamnen
Annika Luther
Rågen – en spretig historia
Rågen, från början ett turkiskt ogräs, blev så småningom nationalsymbol i Finland. Annika Luther guidar oss medryckande i rågens kulturhistoria från svedjebruk och hungersnöd till surdegshipsters och Domedagsvalvet på Spetsbergen.
Intervjuare: Pekka Heino
Kl. 17.00 Scen: Blåbärslandet
Maija Hurme
Ord och bild
Illustratören Maija Hurme jobbar med bilder, men också med ord. Förläggaren Sara Ehnholm Hielm har redigerat otaliga bilderböcker – och skriver om film. Är det sant att en bild säger mer än tusen ord? Eller rymmer ett ord tusen bilder? Och hur är det att jobba med både ord och bild? Ylva Perera intervjuar.