Höstens böcker lämnar ingen oberörd

I höst ger vi ut 17 nya titlar. Bläddra i vår höstkatalog och läs mer om böcker att se fram emot.

Såhär skriver Anna Friman, litterär chef i sitt förord:

En av höstens litterära händelser är jubileumsantologin Bländad av död och kärlek, som samlar ett antal av de allra bästa dikterna ur den finlandssvenska poesin. Urvalet spänner över 130 år, från år 1891, då Söderströms förlag grundades, till 2021. Det stora urvalsjobbet är gjort av forskaren Maïmouna Jagne-Soreau, poeten Martina Moliis-Mellberg och förläggaren Martin Welander. ”Poesin är fri, och det är också läsaren”, slår de fast. ”Slå upp boken var som helst och läs hur du vill, förstå dikterna hur du vill.”

Bandet mellan historia och nyskapande är starkt i höstens utgivning. Karin Erlandsson, som senast med stor framgång skrivit böcker för unga – fantasyserien Legenden om ögonstenen och adventsboken Nattexpressen – ger ut en kollektivroman som omfamnar Ålands historia ända från stenåldern till vår tid. Eva Frantz, författaren med förmågan att skärra upp läsare i alla åldrar, har skrivit årets adventsbok: en spöksaga med drag av både Enid Blyton och Maria Gripe, där ”förr i tiden” är 1970-tal. Anna Lindholm lyfter fram den temperamentsfulla socialisten Anna Wiik ur inbördeskrigets arkivgömmor. Henrik Meinander diskuterar Henrik Tikkanens politiska teckningar i verket Tikkanens linje.

Det är ett faktum att vår litteratur har starka rötter, det ger den friheten att växa och förgrena sig. Och att fortsätta ta sig ut i världen – läs mera om det på sidan 30. Där berättar vi bland annat hur det hittills gått för bilderboken Fisens liv, skriven av Malin Klingenberg och illustrerad av Sanna Mander, som pryder den här katalogens omslag. En mycket speciell liten häxa ur hennes ateljé kommer att vara flygfärdig i höst.