Jag tappade min tand

Jag tappade min tand

Jag tappade min tand är en bilderbok på rim som fyller ett hål rejält hål i barnboksutgivningen. Bokens tema är något många barn blir besatta av: att tanden är lös. Och att sedan få en glugg.

– Oftast skriver jag mycket knäppare böcker, men nu tänkte jag att jag skulle testa att göra tvärtom och skriva om något väldigt normalt, som att tappa en tand. Man kan se boken som ett litterärt formexperiment där jag undersökt vad som händer om jag skriver en väldigt vanlig berättelse, säger författaren Nils Andersson.

Boken är ett nordiskt samarbete med Rabén & Sjögren i Sverige. Nils Andersson prisades med Lennart Hellsing-stipendiet i Sverige 2021. Illustrationerna är gjorda av Sanna Mander, en av Finlands främsta barnboksillustratörer.

– En barnatand är ju hemsk liten, så genast tänkte jag att bilden måste zooma in så tanden syns. Sen ville jag zooma ut för att visa alla roliga ställen i storyn. Varvat med när- och miljöbilder går det hela tiden hurtigt framåt och jag har öst på med färg och form, säger Mander.

Hennes eget bästa tandminne är en grå tand.

– Jag lekte påskkärring, råkade flyga in i en vägg på min kvast och slog framtanden. Den blev helt grå. Den såg så cool ut, som en riktig häxtand! Just den tanden var det sedan deppigt att tappa.