Karin Erlandsson och Segraren prisnomineras

Karin Erlandsson är nominerad till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2020 med Segraren – den fjärde och avslutande delen i serien Legenden om ögonstenen.

”Författaren har skapat en unik berättelse för barn med nästan enbart kvinnliga karaktärer. Hon använder sig av klassiska motsatspar för att bygga upp sin sagovärld. Land möter hav, bergets egenskaper jämförs med trä, vitt kontrasteras mot svart och de vuxnas traditionella kunskaper ställs mot barnens nya tankar och erfarenheter. Läsaren får vandra under en himmel med nya spännande stjärnbilder och känna kryddiga dofter av kanelkastanjer med smör, grillad pygmédront och honungsströmming. Huvudkaraktären Miranda och hennes följeslagare Syrsa har båda förlorat en arm under pärlfiske men funktionshindret är inget de låter sig bromsas av under äventyret. Författaren lyfter fram att alla är olika men alla behövs, men även att man bör använda och utveckla den särskilda begåvning man har fått. Längtan eller beroende är den tematik som driver berättelsen framåt. Det är stundtals en väldigt mörk berättelse där föräldrar lämnar och glömmer sina barn till följd av sitt begär efter ögonstenen. Som läsare väntar man på en försoning med föräldrarna som aldrig kommer. Istället är det barnen som får axla ansvaret för att ställa saker till rätta i världen i sann Greta Thunberg-anda. Det är en modern och tidvis grym saga med traditionella influenser från flera av litteraturhistoriens största såsom Astrid Lindgren och J.R.R. Tolkien.” Ur juryns motiveringstext.

Segraren är en av 14 ungdomsromaner, bilderböcker och diktsamlingar är nominerade till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2020. Vinnaren offentliggörs under Nordiska rådets prisceremoni i Reykjavik den 27 oktober 2020.

 

9789515249289