Läcker bladvändare för hästvänner

Läcker bladvändare för hästvänner

Allt att vinna är en spänningsroman som utspelar sig i den hierarkiska galoppmiljön och ger en fin inblick i den stora kärleken mellan människor och hästar. Åldersrekommendationen är 12 till 15 år.

Wilma Möller debuterar som 22-åring, men påbörjade Allt att vinna redan i grundskolan.
– Det var mitt slutarbete i nian, sedan stod manuset orört under gymnasiet. När jag flyttade till Umeå hade jag inte en möjlighet att rida, så jag började skriva om hästar igen.
Tidigare i år blev Möller kandidat i freds- och konfliktstudier vid Umeå universitet. Den som är uppmärksam hittar krigshistoriska referenser i Allt att vinna.
– Det finns hästar som heter Intifada och Ceasefire. Det här har jag använt min utbildning till – till två hästnamn, säger Möller och skrattar.
Möller kan sin sport, hon har ridit sedan hon var sju år gammal. ”Moffa” var hästkarl och mamma höll på med travhästar.

Möller skriver med ett så utpräglat engagemang, lutar sig mot hästkunnighet och förmår blåsa språkligt liv i sin berättelse. Den glassigt formgivna boken tilltalar med sin sobra caffelattefärg, titeln i blänkande guld som antyder vinnarskalle, samt med bilden av häst och ryttare vars kroppar närmast smälter samman. Läckert är bara förnamnet.

Bladvändarpotential
Wilma Möllergör en stark ungdomslitterär debut då hon berättar om Nora som under en sommar deltar i galopptävling med hästen Kasimira. En spänningsintrig med hot och överfall, en försvunnen ryttare och tävlingsvärldens och stallets hierarki bäddar för bladvändande läsning med rafflande cliffhangers …
Mia Österlund, Hufvudstadsbladet