Mobbning, vänskap och onda krafter centrala teman i Sebastian Nybergs roman för unga

Sebastian NybergSebastian Nyberg har tidigare gett ut flera satiriska serialbum för vuxna, men i sin skönlitterära debut dyker han in i fantasyvärlden. Efter att tre ungdomar kommer ett gammalt mysterium på spåret väcks sovande halvgudar. Det hela eskalerar till en klassisk kamp mellan det goda och det onda.

– Jag har läst fantasy hela mitt liv, så det kändes naturligt och lätt att skriva i den genren. Och så kunde jag ju klämma in lite humor i texten ibland också.
I sina serialbum har Nyberg kunnat uttrycka sig både i text och bild, nu fanns endast orden kvar.
– Det var utmanande att beskriva vad som händer utan att få rita bilder. Jag har nog varit tvungen att googla grammatik och synonymer flitigt.
Djup med riktiga problem
Ungdomarna i Rigelstenen går i årskurs åtta. Simon är pojken som blir brutalt mobbad av eleverna i parallellklassen.
– Det blir mer intressant om en av huvudpersonerna har andra problem att tampas med, förutom att bli indragen i en kamp mot onda krafter. Man har sällan bara ett problem i livet samtidigt.
Fantasy i det förflutna
Rigelstenen utspelar sig på 1100-talet, 1800-talet och i nutid. Enligt Nyberg var hoppen mellan tid och rum det svåraste att bemästra. Inledningsvis hade han tänkt hålla sig till modern tid för att inte behöva göra research, men det gick trots allt lättare än vad han trodde.
– Jag läste på en del, men tänkte också att mina beskrivningar av det förflutna inte måste vara historiskt korrekta till 100 procent, det är ju ändå fantasy. En god vän som är historiker faktagranskade manuset och hittade mest små fel.
Trots att Nyberg är en medelåldersingenjör med familj hade han inga svårigheter att leva in sig i ungdomars liv.
– Det var enkelt för jag känner mig fortfarande som en tonåring.