Möt oss på bokmässan i Göteborg!

 

Vi finns i monter B 02:22 och i vår regi uppträder Ulrika Nielsen, Ebba Witt-Brattström, Merete Mazzarella, Karin Erlandsson, Peppe Öhman, Ellen Strömberg, Sanna Tahvanainen, Ulla Donner, Malin Klingenberg och Hanna Lundström.

 

Torsdag 26.9.

 14.00 – 14.45

Ulrika Nielsen

Lagerlöf och Wägner

De var två av sin tids mest inflytelserika kvinnor, den ena en av Sveriges mest hyllade författare genom tiderna och den andra en av kvinnorörelsens och fredsrörelsens portalfigurer. I detta samtal om Selma Lagerlöf och Elin Wägner möts Anna-Karin Palm (Jag vill sätta världen i rörelse) och Ulrika Knutson (Elin Wägner) som har skrivit varsin biografi över två kvinnor som påverkar Sverige än i dag.

H1

 

15.00-15.45

Ulrika Nielsen

Rum för poesi

Ulrika läser sist i passet kl. 15-16.

Rum för poesi

 

Fredag 27.9.

 10.00

Ebba Witt Brattström och Anna Friman

Måste försöka skri

Märta Tikkanens böcker Århundradets kärlekssaga och Män kan inte våldtas är (tyvärr) ständigt aktuella. I vår utkom ett urval av hennes brev till vännerna Birgitta Stenberg och Åsa Moberg från mitten av 1970-talet och framåt. Anna Friman som varit redaktör för boken och Ebba Witt-Brattström diskuterar Tikkanens författarskap och betydelse för dagens feminism.

Arr. Schildts & Söderströms

Arenan

 

12.00

Ulla Donner & Malin Klingenberg

Litterära pärlor: Fisens liv och Skiten

Ulla Donner, nominerad till Serie-Finlandia och Malin Klingenberg ger i höst ut böcker med de fängslande namnen Fisens liv och Skiten. Vi kunde inte motstå att kombinera dem i ett samtal om det subversiva och bildskapande. Peppe Öhman intervjuar.

Arr. Schildts & Söderströms

Arenan

 

14.00

Malin Klingenberg & Hanna Lundström

Rim och reson

Slutrimmen är tillbaka – Hanna Lundström och Malin Klingenberg utkommer med varsin diktbok för barn. Varför är dikten het igen och varför fungerar rim så bra för att locka barn att läsa? Moderator Janina Orlov.

Arr. Schildts & Söderströms

Arenan

 

14.30

Karin Erlandsson & Peppe Öhman

Att försörja sig som fri författare

Många av oss i ekorrhjulet avundas de fria författarnas härliga liv. Nu avslöjar två garvade egenföretagare hur konstnärslivet ser ut i verkligheten. Det gäller att kunna både skatteplanera, spökskriva och månadshandla. Intervjuare: Philip Teir

 Arr. Schildts & Söderströms

Arenan

 

15.00

Karin Erlandsson & Malin Klingenberg

Gränslös fantasi

Malin Klingenberg och Karin Erlandsson försörjer sig på sina författarskap och sin fantasi. Hur kan de vara säkra på att fantasin startar varje morgon? Finns det knep för att få igång den om den verkar motsträvig? Peppe Öhman intervjuar.

Arr. Schildts & Söderströms

Arenan

 

15.30

Ulla Donner

Skiten

Ulla Donner nominerades till Serie-Finlandia för sin första serieroman Spleenish. Nu är hon tillbaka med samma humor och ännu mer samhällskritik. Skiten handlar om kapitalism och potatis och lockelsen att spola ner sej i toaletten. Intervjuare Janina Orlov

Arr. Schildts & Söderströms

Arenan

 

16.00 – 16.45

Karin Erlandsson

Äventyr på djupet i episka världar

Hur går man som författare till väga för att bygga ett poetiskt och fantastiskt land för sin berättelse? Som fantasyförfattare får man ibland agera både skapare och naturvetare då man bygger upp en värld, hittar på träd, fåglar och stjärnhimmel. Emma Karinsdotters Tusen stjärnors ö är en äventyrsberättelse som för tankarna till Mio, min Mio, Karin Erlandsson avslutar sin serie Legenden om ögonstenen med Segraren, och Helena Dahlgren är aktuell med Legenden vaknar, andra delen i en trilogi baserad på spelet Star Stable.

Moderator: Johan Unenge

F3

 

16.30

Ellen Strömberg

Störd och motbjudande

Varför är samtiden så fixerad vid perfektionism? Vem är egentligen den alldagliga individen? Estradpoeten RoSanna Fellman klämmer i sin poesidebut ”Strömsöborna” åt synen på vem och vad som är rätt och fel i samhället. I Ellen Strömbergs andra roman ”Klåda” förvandlas huvudpersonen till en svällande, kliande, kropp. Författarna talar om autism, skrivande och varför motbjudande ämnen behövs i litteraturen. Medverkande: RoSanna Fellman, Ellen Strömberg, Intervjuare: Peppe Öhman

Arr. Förlaget, Schildts & Söderströms

Arenan

 

17.00 – 17.20

Ulrika Nielsen

De roliga mellangenrerna

Författarna Ulrika Nielsen och UKON (Ulf Karl Olov Nilsson) talar om att skriva mellan olika genrer – där i glappet bubblar mängder av intressanta spörsmål upp. Samtalsledare Björn Kohlström.

R2

 

17.00

Hanna Lundström

Rassel prassel strössel

Hanna Lundström tjusar både barn och föräldrar med rimböcker om vardagsnära ting. Hon samtalar om dikten som en inkörsport till litteraturens värld med. Janina Orlov intervjuar.

Arr. Schildts & Söderströms

Arenan

 

Lördag 28.9

.

 9.30

Ulla Donner & Ellen Strömberg

Prekariatet

Skönlitteraturen är en spegel av vår tid och den bild som återspeglas av arbetslivet är krass. Två författare möts i ett samtal om arbetslivets kalla verklighet. Varför mår vi så illa på jobben idag från reklambyråer till äldreboenden? Ellen Strömberg, Ulla Donner, RoSanna Fellman. Peppe Öhman intervjuar.

Arr. Schildts & Söderströms

Arenan

 

10.00 – 10.45

Merete Mazzarella

Resor utomlands och inombords

Resor – både de yttre och de inre – kan se ut på oändligt många sätt. Cecilia Hansson, Åke Edwardson och Merete Mazzarella diskuterar här hur de ser på resandet genom tid, rum och själ. I Hanssons Au pair återvänder kvinna gång på gång till Wien och går i närkamp med ett liv tills någonting äntligen ger vika. I Edwardsons Bungalow ger sig en man i väg till Sydostasien för att leta efter sin försvunna dotter. Mazzarellas Den försiktiga resenären är en personlig bok om att resa utan att vara äventyrligt lagd. Moderator: Philip Teir

K1

 

11.30 – 11.50

Karin Erlandsson

Hur ser din skrivprocess ut?

Karin Erlandsson har gett ut sex böcker på två år och är aktuell med Alla orden i mig. Boken handlar om skrivprocessen och innehåller även författarens skrivdagbok. Hon delar med sig av sina bästa skrivtips och råd för hur man kan försörja sig som författare.

Arrangör: Schildts & Söderströms

Intervjuare Martin Welander

Café Skriva

 

12.00

Ellen Strömberg

Skrivgemenskap på internet

Yrsa Keysendal, Flora Wiström, Julia Wickholm och Ellen Strömberg samtalar kring skrivprocesser tillsammans och på egen hand och internets roll i att bygga skrivgemenskap.

Intervjuare: Peppe Öhman

Arr. Förlaget, Schildts & Söderströms

Arenan

 

12.30

Merete Mazzarella

Den försiktiga resenären

Som diplomatbarn växte Merete Mazzarella upp i Schweiz, Kina, Turkiet, Storbritannien och Finland. Som vuxen fortsatte hon resa. Vad gör resandet och förflyttningen med den egna identiteten? Handlar en yttre resa alltid också om en inre? Är det faktiskt så att borta är bra men hemma alltid bäst? Janina Orlov intervjuar

Arr. Schildts & Söderströms

Arenan

 

13.30 (20 min).

Ulla Donner

Skiten

Ulla Donners serier kombinerar ångest, samhällskritik och humor. Debuten Spleenish hyllades av kritiken och nominerades för Serie-Finlandiapriset 2018. I Skiten rör vi oss i en värld där alla är vegetarianer och feminister. Men är det egentligen bara samma gamla skit i ny förpackning?

Intervjuare: Yvette Gustafsson

Seriescenen

 

14.30

Sanna Tahvanainen

Körsbär i snön

Sanna Tahvanainen avslutar sin trilogi om historiska kvinnor med en roman om världens kanske mest döda författare – livs levande. Vi möter Sylvia Plath under fyra intensiva veckor i New York i juni 1953 när hon bor på kvinnohotellet Barbizon och praktiserar på modemagasinet Mademoiselle. Janina Orlov intervjuar.

Arr. Schildts & Söderströms

Arenan

 

15.00

Karin Erlandsson & Merete Mazzarella

Leva skrivande

Merete Mazzarella och Karin Erlandsson lever i högsta grad skrivande, men är det en förbannelse eller välsignelse? Blir livet bättre av att en skriver om det? Blir förståelsen större? Philip Teir intervjuar

Arr. Schildts & Söderströms

Arenan

 

15.30

Ulrika Nielsen

Korta texter om det öppna och ouppklarade

Ulrika Nielsen har fått strålande recensioner för sin nyaste bok ”som laborerar med poesi, essä, aforism, minnen, självbiografin, reflektioner och hugskott, för att tala med Baudelaire, eller tankebok, för att tala med Söderberg.” enligt bloggen Bernur. Janina Orlov intervjuar.

Arr. Schildts & Söderströms

Arenan

 

16.00

Ellen Strömberg & Sanna Tahvanainen

Illa, jag mår illa

Text kan fungera som terapi både för läsaren och författaren. Två författare i samtal om hur skrivandet har hjälpt dem men också om andras texter som gett tröst. Sanna Tahvanainen och Ellen Strömberg. Peppe Öhman intervjuar

Arr. Schildts & Söderströms

Arenan

 

16.30

Karin Erlandsson

Alla orden i mig

”Att skriva är det roligaste jag vet. Böckerna är en biprodukt.” Karin Erlandsson är vår mest produktiva författare med sex böcker på två år. I sin nya bok berättar hon öppet och provocerande om glädjen och fasan hon möter varje dag. Wivan Nygård-Fagerudd intervjuar

Arr. Schildts & Söderströms

Arenan

 

17.00

Peppe Öhman

En dålig feminist

Varför är det så fel att som kvinna vilja vara behaglig? Går det att stå upp för kvinnors rättigheter ideologiskt och samtidigt längta efter underkastelse i sitt privatliv? Ett samtal om pk-kvinnan, mainstreamfeminismen och konservatismens förbjudna lockelse med utgångspunkt i höstens böcker. Medverkande: Matilda Gyllenberg, Peppe Öhman. Philip Teir intervjuar

Arr. Förlaget, Schildts & Söderströms

Arenan

 

Söndag 29.9.

 

 9.30

Malin Klingenberg

Humor lockar barn till läsning

Författaren Malin Klingenberg har skrivit en bilderbok om det roligaste som finns – pruttar. Hon berättar om olika sätt att locka barn till läsning. Janina Orlov intervjuar

Arr. Schildts & Söderströms

Arenan

 

11.00 – 11.20

Karin Erlandsson

Att bygga äventyr med existentiella djup – Legenden om Ögonstenen                 

 ”Grattis till dig som har det här äventyret framför dig” sade Martin Widmark när han läst Pärlfiskaren, första delen i Legenden om ögonstenen. Nu är den fjärde och sista delen klar. Karin Erlandsson berättar om arbetet med att bygga upp en ny värld och att sedan skriva in den mest spännande äventyrsberättelsen med existentiella djup.

Intervjuare: Anna Friman

Fantastikscenen

 

11.30 – 11.50

Malin Klingenberg

Finns det något roligare än pruttar?

Nej, visste väl det! Kom och rita och rimma tillsammans med Malin Klingenberg som skrivit en bok om alla olika slags fjärtar man kan tänka sig.

Intervjuare Martin Welander

Barnsalongen

 

12.00 – 12.45

Ellen Strömberg, Peppe Öhman och

Karin Jihde

 Mellan Raderna möter Maunsbach och Strömberg

Podden Mellan raderna med Jihde och Öhman bjuder varje vecka på ett avsnitt om läsning och lyssning, om viktiga och oviktiga böcker – och de du önskar du hade läst. Peppe Öhman bor i Los Angeles och är journalist och författare. Karin Jihde är kommunikationsproffs och litteraturvetare från Stockholm. Nu samtalar de live från mässan med specialgästerna Maria Maunsbach och Ellen Strömberg om kärlek & sex i litteraturen.

G4

 

13.00

Ebba Witt Brattström och Anna Friman

Att skriva eller skrika

I Märta Tikkanens brev till vännerna i Sverige får vi träffa en argare och rakare Märta än i böckerna. Ebba Witt Brattström och Anna Friman diskuterar Märta Tikkanens betydelse för litteraturen och feminismen från 70-talet till idag.

Arr. Schildts & Söderströms

Arenan

 

14.00 – 14.45

Sanna Tahvanainen

En kvinnohistorisk middag

Kvinnor är mindre synliga i historieskrivningen, vilket betraktas som ett stort demokratiproblem. Hur kan denna kunskapslucka angripas? Museer, historiker och forskare ska belysa, forska och tolka – men vad kan vi andra göra? Lina Thomsgård, chef på Stockholms Kvinnohistoriska, samtalar med författarna Sanna Tahvanainen, Anna Charlotta Gunnarsson och Lisbeth Larsson om hur fler kvinnors historier kan lyftas ur glömska och in i allmänbildningen, in i det kollektiva minnet. Vilken roll spelar det mellanmänskliga berättandet, vilka vi citerar, påminner om, hyllar? Och hur kan kvinnohistoriska middagar bidra?

F3

 

15.40 – 16.00

Ebba Witt-Brattström + Anna Friman

Måste försöka skri –

Märta Tikkanens böcker Århundradets kärlekssaga och Män kan inte våldtas är (tyvärr) ständigt aktuella. I vår utkom ett urval av hennes brev till vännerna Birgitta Stenberg och Åsa Moberg från mitten av 1970-talet och framåt. Anna Friman som varit redaktör för boken och Ebba Witt-Brattström diskuterar Tikkanens författarskap och betydelse för dagens feminism.

Biblioteks- och berättarscenen, D-hallen