Nattexpressen vinner Runeberg Junior -priset!

Nattexpressen vinner Runeberg Junior -priset!

”Bästa stationen var Godisstationen! Där skulle jag kunna bo!”
När barn får välja årets bästa barnbok faller valet på en berättelse om längtan och ensamhet.

Barn i daghem och årskurs 1 och 2 i Borgå har valt årets Runeberg Junior-vinnare bland åtta böcker.
Trots att Nattexpressen är en adventsbok som utspelar sig i december fungerar den bra året runt tack vare sitt universella tema.
– Jag ville förmedla hopp och gemenskap med boken. Jag har hoppats på högläsning och stunder tillsammans för barn och vuxna, säger Karin Erlandsson.
Hur påverkar det att det är barn som valt vinnaren?
– Till skillnad från en jurygrupp som består av vuxna så är det ju läsarna som röstar. Det gör det såklart extra roligt. Att det vi gjort faktiskt uppskattas är det som inspirerar oss att jobba, säger Peter Bergting, en av Sveriges mest etablerade tecknare och fantasyillustratörer.
Priset tilldelas en finsk- eller svenskspråkig barnbok för åldersgruppen 6–9 år. Syftet med priset är att främja barnens läslust.
– Ett särskilt imponerat tack går till alla pedagoger som hittat kreativa lösningar för hur litteraturen presenteras för barnen, säger Erlandsson som också vann Runeberg Junior år 2018 med fantasyboken Pärlfiskaren.

 

PSST Schildts & Söderströms har en fin segertradition i Runeberg Junior. Nattexpressen är vår fjärde barnbok som tilldelas priset sedan det instiftades år 2017. Alla vinnarböcker går att köpa i vår nätbutik!
2019 Eva Frantz för boken Hallonbacken
2018 Karin Erlandsson för boken Pärlfiskaren
2017 Den fantastiske Alfredo, författare Malin Klingenberg, illustratör Joanna Vikström Eklöv