Nominerade till Nordiska rådets litteraturpris 2023

Nominerade till Nordiska rådets litteraturpris 2023

I Peter Sandströms roman Den stora blondinens sista sommar får läsaren ta del av hans kännspaka melankoliska och kärleksfulla studie av livet.

Nedan ett utdrag ur juryns motivering:

Det är fråga om vardagliga åtaganden som många av oss måste ta itu med i något skede, och ofta ingår ett inslag av magiskt tänkande i det praktiska. Döden och galenskapen är diskret närvarande i utkanten av livet och förståndet sådana stunder.

Den stora blondinens sista sommar är ömsom dråplig, ömsom hjärtskärande, i sin gestaltning av tidlösa mänskliga teman som kärlek, föräldraskap och åldrande – på en prosa som är både konkret och intensivt laddad med både känsla och tanke.

Konsten att inte hitta sig själv på Bali av Zandra Lundberg är en rå och ärlig beskrivning av en människas kamp och stundvis desperata försök att återfinna glöden och stiga upp ur livets gyttja.

Nedan ett utdrag ur juryns motivering:

Zandra Lundberg berättar i en korthuggen, litterärt effektiv stil. Det självbiografiska materialet får romanens form, där den dramatiska monologen fångar läsaren i ett fast grepp. Hon gestaltar skickligt och med fin känsla för ordens valörer hur den sköra hinnan i det mänskliga psyket hotar att brista. Men också hur drömmen om en ljusare värld kan anas i det barn hon på de sista sidorna snart ska föda.

Boken handlar om sorg och övergivenhet, om hur skriet från vildmarken behärskar alla sinnen. Men i Zandra Lundbergs sökande efter lindring och försoning finns också en trotsig värme. En absurd humor glimtar till ibland. Så kan Konsten att inte hitta sig själv på Bali ändå läsas som en sorts hyllning till livet – det tragiska, magiska och vidunderliga.

Nordiska rådets litteraturpris har delats ut sedan 1962 till ett skönlitterärt verk som skrivits på ett av de nordiska språken. Prissumman är 300 000 danska kronor och utdelas vid Nordiska rådets årliga fest i november.