”Också den som har det bra har rätt till sorg”

”Också den som har det bra har rätt till sorg”

Från höst till höst – ett märkligt år av katastrofer, virus och världspolitik. Trots att händelserna är stora, är perspektivet personligt och nära människan.

– Boken handlar om den stora, otrygga världen: bränderna i Australien, Trump och den lilla: trygga Ekenäs. Och om coronan och åldrandet. Och om hur allt egentligen hänger ihop.
Trots att problemen är globala och ter sig okontrollerbara för den enskilda individen måste vi ta vårt ansvar, säger Mazzarella.
– Det är ett slags moralisk skyldighet att orka se problemen i världen, och sen välja vad man engagerar sig för. För mig har asylfrågorna varit, och fortsätter vara, oerhört viktiga.
Mazzarella är medveten om att hon har haft det bättre än många andra under coronaåret.
– Jag har min man, jag har min pension, som läsande och skrivande människa har jag inga problem med att få tiden att gå, jag har fått uppleva alla årstider nära naturen i Ekenäs.
– Också den som har det bra har rätt till sorg. Det jag är mest bedrövad över är att jag inte har fått träffa min son och mina barnbarn.
Mazzarella har i flera repriser skrivit om åldrandet, även nu betraktar hon sig själv och sin ålder i relation till andra.
– Jag tror helt enkelt att jag nu ganska lugnt och sakligt har accepterat att det är gammal jag är.