Redaktör Myrika Ekbom får pris!

Redaktör Myrika Ekbom får pris!

Redaktör Myrika Ekbom får Alvar Renqvist-priset, det enda redaktörspriset i Finland. Priset delas ut av Finlands bokstiftelse.

Juryns motivering:

”Få redaktörer kan jämföras med Myrika Ekbom. I trettionio år (1984–2023) har hon arbetat med litteratur i många genrer, alltid med lika stor kunskap som integritet. Många av de senaste decenniernas främsta finlandssvenska författarskap hade aldrig blivit vad de är utan Myrikas redaktionella insats.

Som kollega är hon allmänt uppskattad för sin professionalitet, sitt omdöme, sin arbetskapacitet och sin beredskap att hjälpa till där det behövs. Av författarna betraktas hon som en klippa.”

Författaren Robert Åsbacka skriver så här om Ekbom:

”Som författare är jag ansvarig för min text, och jag arbetar ensam. Det betyder inte att jag ensam kan ta texten i mål. Det jag kan göra är mitt bästa, när det är gjort träder redaktören in. För att ta det sista steget och göra en bra text bättre behöver författaren en läsare som är lyhörd, erfaren och krävande. Myrika är den läsaren.”

Myrika gick i pension i höst, men kommer till både förlagets och författarnas stora glädje att fortsätta arbeta som frilansredaktör. Myrika brukar säga att förlagsredaktör är hennes drömyrke, och vi som arbetar med henne kan se att den inställningen genomsyrar hennes arbete varje dag.

ps. det ryktas om att Myrika går vävkurser på Arbis, precis som en pensionär ska göra.

Nedan några böcker Myrika har varit redaktör för. Hon har även varit redaktör för Bo Carpelan, Lars Huldén och Irmelin Sandman Lilius.