Robert Åsbacka är tillbaka i arbetarlitteraturen med ny roman: ”Jävlar vad det lever!”

Robert Åsbacka är tillbaka i arbetarlitteraturen med ny roman: ”Jävlar vad det lever!”

I romanen Kistmakarna går berättelsen om nedmonteringen av det socialdemokratiska välfärdssamhället parallellt med den nedåtgående spiralen i jagberättarens eget liv.

Sverigefinländaren, och den före detta österbottningen, Robert Åsbacka har återvänt till sina litterära rötter. Han har skrivit en roman där politiken och samhällsfrågorna spelar en roll, men samtidigt inte en roman som bara handlar om politik på det sätt som vi ser i nyheterna.
– Jag ville ner på marken, bland de berörda. Stefan Löfven, finns ju med på olika nivåer, i toppolitiken och ända in i sovrummet.
Enligt Åsbacka är arbetarlitteraturen levande, i alla högsta grad. När hans första böcker kom ut kring 80- och 90-talets skifte var läget annorlunda.
– Då var arbetarlitteraturen och hela klassfrågan död och nergrävd och marken ovanpå hade slätats till så att få ens visste att något fanns där under.
– Men sen började liket leva. Och jävlar vad det lever!
Populismen mår bra
Enligt Åsbacka har samhället och politiken förändrats mycket de senaste åren. Det värsta scenariot är att vi inte lyckas bevara och försvara demokratin.
– Det handlar om grundläggande fredlig och ordnad maktöverföring, som är rätt aktuellt nu. Politiken och politiker är väldigt viktiga, men de måste hållas inom ramarna med hjälp av rättsväsende, yttrandefrihet, medier och forskning.
– Det är ingen slump att populistiska politiker får mänskor att lystra till lockropen. I takt med att inkomstskillnader ökar och jämlikheten minskar, vilket är väldigt påtagligt i Sverige, så är det inte alls konstigt att många blir tveksamma till rådande politiska system. Vem kan vara förvånad?
I romanen går ett gäng en kurs i att bygga sin egen kista. Är det ditt sätt att symbolisera socialdemokratins förfall?
– Kanske. Möjligen är den bara nere i brygga. Men illa är det. Socialdemokratin blir ju rätt illa åtgången här och där i romanen, välförtjänt kan jag tycka. Det kan jag säga som gammal sosse.
Klassresa
Åsbacka är uppvuxen i en arbetarfamilj och hade själv arbetaryrken i ett tiotal år innan han på heltid gick över till akademiska studier och författarskap.
I hans litteratur finns nästan alltid personer utan högre utbildning. Trots att det är länge sedan Åsbacka lämnade arbetarklassen slår hans hjärta för den.
– Jag är både högutbildad och författare, men den världen är ändå mitt hem.