Runeberg Junior-priset 2019 tilldelas Eva Frantz och Hallonbacken

Barnlitteraturpriset Runeberg Junior tilldelas Eva Frantz för boken Hallonbacken 4.2 i Borgå stadsbibliotek.

Hallonbacken är en stilsäker, spännande och annorlunda finlandssvensk barnbok för mellanåldern. Den är en riktig rysare, som utspelar sig i en för genren lämplig miljö: ett ödsligt sanatorium där barn vårdas – eller inte vårdas. Samtidigt är den en historisk roman förlagd till en tid då bara rika åkte automobil och lungsoten skördade offer. Därmed öppnar den också för diskussioner om hur det var förr: Hur annorlunda samhället var uppdelat i fattiga och rika, hur litet ett barn hade att säga till om under tidigt 1900-tal och hur primitiv sjukvården var med våra ögon sett. I den här mystiska och kusliga berättelsen finns också något som känns bekant från Astrid Lindgrens värld, lyder förvalsjuryns motivering till nomineringen.

Den slutliga vinnaren utsågs av en barnjury bestående av sammanlagt 186 barn från skolor och förskolor i Borgå.

”Boken var lite skrämmande, det darrade i hela kroppen”, säger en barnjurymedlem. ”Det var olika känslor, i början var det sorgligt, sedan spännande”, kommenterar en annan.

Borgå stad och Tidningen Östnyland/KSF Media instiftade barnlitteraturpriset Runeberg Junior för att fira jubileumsåret Finland 100. I år delas priset ut för tredje gången. Förvalsjuryn bestod av kulturredaktör Mia Grönstrand, lektor i modersmål och litteratur, FM Bodil Lund och chefen för bibliotekstjänster Malin Hollmén. Prissumman är 10 000 euro.

Syftet med priset är att främja läslusten hos barn. Både finsk- och svenskspråkiga böcker deltog i tävlingen. Boken Aavehevosen arvoitus av författaren Tapani Bagge och illustratören Carlos da Cruz premieras med ett hedersomnämnande.