Rymden ger mig dagligen orsak att säga WOW!

Rymden ger mig dagligen orsak att säga WOW!

Rymden är mycket viktig för Rosenlund, annars skulle han inte lyckas beskriva och förklara den så utförligt och inlevelsefullt som han gör.

– Alla atomer i min kropp kom till i hjärtan hos döende jättestjärnor för miljarder år sedan. Solen, vår egen stjärna, är en förutsättning för allt liv på jorden – allting kretsar bokstavligen kring den.

Många av oss har svårigheter att greppa universums storlek och oändlighet. Rymden upplevs svår, men i Rosenlunds liv är det annat som orsakar huvudbry.

– Ärligt talat så får jag mera ångest av tanken på att måla uthuset på stugan, och det är inte ens värst stort. Universum behöver inte målas, lyckligtvis. Jag föredrar att se det häftiga och spännande i rymdens enormitet. Rymden ger mig dagligen orsak att säga WOW!

– Det faktum att rymden är så enorm, hisnande, obegripligt stor, gör dig och mig ännu mer unika och fantastiska. Det finns ingen precis som du inom en radie på 45 miljarder ljusår!

Finns det liv på andra planeter?
– Någonstans, nästan helt säkert. Att hitta det livet får jakten efter nålen i höstacken att te sig som en picknick i parken.

Om Rosenlund fick välja skulle han gärna besöka planeten Proxima B, som kretsar runt solens närmaste granne Proxima Centauri.

– Den är en jordliknande planet med teoretiska möjligheter att kunna hysa liv. Den vänder samma sida mot sin sol hela tiden, så man kan välja var man vill bo: i evig förmiddag eller evig middag till exempel.

Om Elon Musk bjöd dig på en resa till Mars – skulle du boka en sittplats på Space X?
– Inte ännu. De första resorna till Mars kommer att vara livsfarliga. Jag väntar hellre tills de har fått infrastrukturen i skick där borta, vilket inte sker under min livstid. Mars är en väldigt ogästvänlig planet och de första Marsresenärerna kommer att leva rejält farligt.