Skuggorna nominerad till Finlandiapriset för barn- och ungdomslitteratur 2018

Maija och Anssi Hurmes bilderbok Skuggorna är nominerad till Finlandiapriset för barn- och ungdomslitteratur 2018.

URVALSJURYNS MOTIVERING
Den mångsidiga bilderboken berör sorg och förlust på ett lyckat och konkret sätt. Historien, illustrationen och layouten utgör en harmonisk helhet. Färgerna och handlingen styr läsaren mot ljus: man kan befria sorgen. Känslor som beskrivs i verket når både barn och vuxna.

MAIJA HURME (f. 1976) är barnboksillustratör och nyhetsgrafiker. ANSSI HURME (f. 1976) är designföretagare. Skuggorna är parets tredje gemensamma bok.

De bor i Helsingfors med sina tre barn. Maija Hurme säger att Anssi först skissade upp berättelsen som handlade om besynnerliga figurer som besöker ett barn som bär på en förlust. ”Jag blev genast inspirerad och ville fortsätta att arbeta med historien, men just då hade Anssi inte tid att skriva texten färdig. Därför började jag (med tillstånd) skriva färdigt. Det var i själva verket ett härligt sätt att jobba på, både bild och text fick leva fritt i skisstadiet. Anssi har nog i varje skede varit med och kommenterat processen”, säger Maija.

I Skuggorna får ett barn besök av en egendomlig figur. Ingen annan verkar se figuren, men den följer med överallt, likt en skugga. Den sätter sig på barnets tallrik, den låter inte barnet leka med de andra på dagis och den vill höra den mest skrämmande kvällssagan. Följande morgon finns det två figurer i köket … Den fint illustrerade berättelsen ger inte figurerna något namn, men de kunde kallas sorg eller längtan. Till en början är figurerna lite kusliga, men de blir an efter mildare och släpper till slut greppet.

Skuggorna har utkommit på finska på Kustantamo S&S under namnet Varjostajat. Boken är inte översatt, Maija Hurme har själv skrivit texten på båda språken.

PRESSRÖSTER
Briljant bilderboksberättande. Maija och Anssi Hurmes sömlösa samarbete är en konstnärlig fullträff. Berättelsen är stramt hållen samtidigt som den bågnar av möjligheter. Den skildrar finstämt kampen med att återfinna fotfästet i vardagen då den förlamande saknaden sätter in.
Mia Österlund, Hufvudstadsbladet

Det här är en bok som på ett magiskt sätt, både i text och bild, fångar in vad det är att sörja: sorgens tyngd och hänsynslöshet, sorgens mjukhet och sorgens oundvikliga återkomst. De bästa barnböckerna är skrivna minst lika mycket för vuxna, och lagras i barnets minnen som känslor och aningar som kan stiga upp till ytan åratal senare.
Sofia Torvalds, Kyrkpressen

Den här bilderboken, Skuggorna kommer att leva länge. Så vacker och klok är den med sina milda gröna färgtoner och fantasieggande figurer.
Anna Dönsberg, Svenska Yle

 

skuggorna_kansi

Köp boken här!